W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Przepis na tradycyjne irlandzkie danie!

Opublikowano: 2012-03-20
Przepis na zupę ziemnaczaną.
Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii.

John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 350 ml świeżego mleka
  • 300 g posiekanej szalotki
  • 110 g słonego masła
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania



Przygotowanie:

  • Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedź i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita.
  • Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę).
  • Doprowadź mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i kremowa.
  • Zrób mały dołek w środku i wypełnij lekko gorącym masłem.

 



Facebook
 

COUNT:31