Przepis na zdrowe oczy

Opublikowano: 2012-10-15
Zdrowe oczy z Vislea.
Chcesz aby doskonały wzrok służył ci jak najdłużej? Zapomnij o ciągłym oglądaniu telewizji i siedzeniu prze komputerem. Zacznij szanować swoje oczy i stosuj się do rad okulisty.

Przed komputerem
Coraz więcej czasu spędzamy przed monitorem komputera lub telewizora. Przedmioty, które silnie świecą bardzo męczą wzrok, zmniejsza się częstotliwość mrugania i oko coraz bardziej się wysusza. Dlatego monitor powinien być ustawiony w odpowiedniej odległości i wysokości względem oczu.  Od czasu do czasu pozwólmy oczom odpocząć. Aby rozluźnić rogówkę zwróćmy wzrok w kierunku okna, nieb lub spokojnej zieleni.

Więcej tlenu
Nasze oko w trakcie jednej dobry otwarte jest aż przez 15 godzin! Do prawidłowej pracy potrzebuje więc odpowiedniej dawki tlenu. Pozwólmy więc oczom oddychać. Często wietrzmy pomieszczenia, w których przebywamy.

Prawidłowe oświetlenie
Najkorzystniej na naszych oczu jest światło rozproszone. W trakcie pracy przy komputerze powinniśmy używać lampki z  nieprzezroczystym abażurem. Dzięki temu nie razimy oczu. Jeśli w biurze mamy zainstalowane ostre świetlówki postawmy na biurku lampkę ze zwykła żarówką. To trik, dzięki któremu oczy się mniej męczą. Gdy czytamy, nie zapomnijmy o tym, by dodatkowo oświetlić książkę lampką ustawioną z boku (po prawej stronie dla praworęcznych).

Okulary to podstawa
Nośmy odpowiednie okulary nie tylko, gdy mamy wadę wzroku. Dobrze dobrane okulary przeciwsłoneczne ochronią oczy przed  promieniami UVA i ultrafioletowymi UVB.

Dieta dla oczu
Jedzenie marchewki to skuteczny sposób na sokoli wzrok przez długie lata. Marchewka zawiera bowiem ß-karoten, antyoksydant (przeciwutleniacz), który w organizmie człowieka zamienia się w witaminę A. ß-karoten chroni oczy przed szkodliwymi, nie tylko dla wzroku, wolnymi rodnikami, zapobiega podrażnieniom i zaczerwienieniom. Wystarczą 2-3 lekko gotowane marchewki dziennie, by przez długie lata doskonale widzieć w ciemności.

Witaminę A zawierają m.in. wątroba, ryby, masło, żółtka jaj. Bogacte ß-karoten są warzywa i owoce o żółtym i pomarańczowym kolorze: dynia, marchew, morele. Antyoksydanty zawierają też jagody i borówka amerykańska.

Do przeciwutleniaczy należą również witaminy C i E oraz luteina, która gromadzi się w plamce żółtej siatkówki filtrując szkodliwe dla oczu światło. Niestety nasz organizm sam nie produkuje luteiny. Dlatego powinniśmy ją dostarczyć wraz z dietą.

Luteinę znajdziemy w brukselce, kapuście, kukurydzy i żółtkach jaj, zielonym groszku.

Składnikiem, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku jest szpinak. Zawiera luteinę, zapobiega osłabieniu wzroku i pomaga w leczeniu zaćmy. Chronić wzrok pomaga także pietruszka, która zawiera witaminę C - strażnika ostrości wzroku. Aby zachować odpowiednie nawilżenie gałki ocznej jedzmy tłuste ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe. Gdy problemem staje się uczucie piasku pod powiekami możemy pić codziennie po jednej łyżeczce oleju lnianego lub oleju z wiesiołka.

Doskonałym uzupełnieniem codziennej diety o składniki wpływające na dobrą kondycję wzroku jest przyjmowanie suplementu diety Vislea.

Ten bogaty w składzie preparat zawiera:

  • Luteinę i zeaksantynę
  • Olej rybi - źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównych elementów siatkówki oka).
  • Witaminy C i E - wykazują silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, na których działanie szczególnie narażony jest narząd wzroku.
  • Cynk, mangan, miedź i selen - warunkują prawidłową aktywność enzymów uczestniczących w procesach antyoksydacyjnych.
  • Witaminy B1, B2, B3, B6, B9, B12, których niedobór może powodować łzawienie oraz łatwe męczenie się oczu.
  • Trokserutynę, która wpływa ochronnie na naczynia krwionośne zwiększając elastyczność ich ścian.


Przyjazne suplementy
Doskonałym uzupełnieniem codziennej diety o składniki wpływające na dobrą kondycję wzroku jest przyjmowanie suplementu diety Vislea. To bogaty w składzie preparat zawiera: nie tylko luteinę i zeaksantynę, ale także olej rybi, witaminy C i E, cynk, mangan, miedź i selen, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, B12, trokserutynę.

Dlaczego suplementacja a nie dieta?
Powód jest bardzo prosty. Suplementy zawierają skoncentrowane składniki odżywcze. Gdybyśmy chcieli w naturalny sposób dostarczyć sobie w pożywieniu taka ilość substancji odżywczych, która mieści się w jednej kapsułce VISLEA  musielibyśmy dziennie zjeść np. 2,8 kg marchwi, 1 kg czosnku, 200 g malin, orzechów i suszonych brzoskwiń, 100 gram masła, 600 g sałaty i 100 g wątróbki! Vislea to nie tylko źródło dobrych dla oczu substancji, ważna jest wygoda i .. dużo mniej kalorii!

Fot. Vislea
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat