Przyprawy Appetita, które pomogą wzmocnić odporność

Opublikowano: 2021-12-16
Przyprawy, które pomogą wzmocnić odporność - Appetita poleca.
Aby skutecznie wzmocnić odporność swoją i najbliższych, warto sięgnąć po rozgrzewające i aromatyczne napoje. Swój sprawdzony przepis na napój wzmacniający odporność zdradza Ewa Wachowicz, ambasadorka marki przypraw Appetita.

Przyprawy to produkty spożywcze, które kryją ogromny potencjał – zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny. Nie tylko poprawiają smak potraw czy napojów, mogą także pomóc np. w walce z przeziębieniem, problemami trawiennymi, stanami zapalnymi czy bólem głowy. Na szczególną uwagę zasługują przyprawy korzenne, których warto użyć do przyrządzania aromatycznych i rozgrzewających napojów, jak kurkuma, imbir, goździki, cynamon i czarny pieprz.

  • Kurkuma (ostryż, szafran indyjski) od wieków jest stosowana w łagodzeniu różnych stanów zapalnych oraz infekcji układu oddechowego; obecnie naukowcy badają, jak wykorzystać jej właściwości w leczeniu chorób układu nerwowego, w tym objawów Alzheimera. Przyspiesza także przemianę materii, co warto wykorzystać w okresie jesienno-zimowym, kiedy dieta staje się bardziej kaloryczna. Kurkumę można dodawać np. do jajecznicy, zup, sosów, herbaty oraz mleka – to stary przepis z kuchni indyjskiej, tzw. Golden Milk: gorące mleko przyprawia się do smaku mieloną kurkumą, cynamonem, imbirem (ew. dodatkowo kardamonem) oraz miodem. Taki napój silnie rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć katar.
  • Imbir ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, zawarte w nim substancje pomagają także skutecznie łagodzić ból mięśni towarzyszący przeziębieniowemu „rozbiciu”. Wspomaga apetyt i trawienie, co jest istotne, kiedy zatkany nos hamuje łaknienie. Imbirowa płukanka (z ciepłej wody i sproszkowanej przyprawy) skutecznie łagodzi podrażnienia i infekcje jamy ustnej oraz gardła.
  • Goździki kryją w sobie bogactwo eugenolu – substancji o właściwościach hamujących stany zapalne i infekcje, także wirusowe, działającej też przeciwbólowo. Na towarzyszący przeziębieniu ćmiący ból głowy i drapanie w gardle pomaga po prostu… żucie goździków albo picie goździkowych naparów. Płukanka z tej przyprawy łagodzi infekcje gardła.
  • Cynamon przepięknie pachnie i już samym aromatem poprawia nastrój. Oprócz tego zawarte w nim substancje działają przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo, silnie rozgrzewająco i pobudzająco na przemianę materii. Bardzo łatwo wprowadzić tę przyprawę do codziennej kuchni: pasuje do kakao, czekolady na gorąco, herbaty, kawy, owsianki, warto dodawać go także do dań z pomidorami i mięsa drobiowego.
  • Pieprz czarny to obok soli najczęściej stosowana w polskiej kuchni przyprawa, używana niemal do wszystkiego. I nieskończenie od soli zdrowsza – rozgrzewa, chroni przed wirusami, przyspiesza przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych skutecznie „odtyka” zakatarzony nos i zatoki. Zawarta w nim piperyna poprawia ponadto nastrój, stymulując wydzielanie hormonów szczęścia – serotoniny i dopaminy. A komu ciemną i mokrą jesienią nie przyda się dobry nastrój?


Ewa Wachowicz, ambasadorka marki Appetita, radzi jak w jednym napoju połączyć wszystkie niezwykłe właściwości wyżej wymienionych przypraw i cieszyć się odpornością oraz dobrym nastrojem przez całą jesień i zimę!

Napój na wzmocnienie odporności

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki Kurkumy mielonej Appetita
  • 1 płaska łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
  • 3 Goździki Appetita
  • 0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita
  • szczypta Pieprzu czarnego mielonego Appetita
  • miód i sok z cytryny do smaku


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Przestudzić do temp. ok. 40°C. Posłodzić miodem, dodać sok z cytryny. Pić rano i wieczorem.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30