W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Purée dyniowo-ziemniaczane

Opublikowano: 2015-10-30
Przepis na purée dyniowo-ziemniaczane.
Przepis na purée dyniowo-ziemniaczane idealne na Halloween.

Składniki:

  • 4 kawałki małej dyni
  • bulion
  • 6 ziemniaków
  • twardy ser (np. parmezan)
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • przyprawy: pieprz, natka pietruszki


Przygotowanie:
Na pokrojonej „w łódeczki” dyni wycinamy nożem kratkę – dzięki temu dynia upiecze się równomiernie, a czas oczekiwania się zmniejszy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kiedy warzywa będą miękkie przekładamy je do miski, podlewamy bulionem żeby nadać kremowej konsystencji naszemu purée, dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu, doprawiamy pieprzem, natką i posypujemy startym serem. Wszystko dokładnie mieszamy lub blendujemy. Danie idealne jako dodatek do mięsa.

Zobacz inne przepisy na potrawy z dyni:


Sylwia Grabek
(sylwia.grabek@dlalejdis.pl)

Fot. Sylwia Grabek



Facebook
 

COUNT:32