W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Puszysty omlet ze szpinakiem, serem i orzechami

Opublikowano: 2013-03-10
Przepis na puszysty omlet ze szpinakiem, serem i orzechami.
Przepis na puszysty omlet ze szpinakiem, serem i orzechami.

Składniki:

  • 500 g szpinaku
  • łyżka masła
  • 1 posiekana szalotka
  • sól i pieprz
  • kilka posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu lub gruyère’a
  • 3 plastry ulubionego żółtego sera


Przygotowanie:

  1. Na początek należy umyć szpinak i odwirować z niego nadmiar wody. Wrzucić szpinak do dużego garnka i zblanszować przez około trzy minuty żeby zmiękł. Następnie odlać i wrzucić do wody z lodem, żeby nie stracił barwy. Tak przygotowane liście należy wysuszyć w czystej ściereczce i drobno pokroić.
  2. Rozgrzać połowę masła na patelni i przysmażyć szalotkę. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć. Po rozgrzaniu zestawić z palnika.
  3. Następnie wlać żółtka do metalowej miski i postawić ją nad lekko gotującą się wodą. Posolić, popieprzyć i mieszać, aż lekko zgęstnieją. Odstawić znad wrzątku. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy z żółtek.
  4. Rozgrzać resztę masła na dużej patelni do omletów. Wlać jajka i smażyć, aż spód się zrumieni, a wierzch będzie jeszcze luźny.
  5. Posypać omlet szpinakiem, posiekanymi orzechami włoskimi a następnie serem. Przykryć na kilka minut, żeby ser zmiękł. Zdjąć pokrywkę, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.


Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. Agnieszka Ziętek



Facebook
 

COUNT:31