W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pyszny Pischinger w domu

Opublikowano: 2011-01-17
Przepis na pyszne wafle


Wiadomo, że wafle z nadzieniem są dostępne w każdym sklepie. Dlatego też ten przepis to dla mnie taki retro deser na domowe spotkanie z przyjaciółmi lub słodka przekąska, którą ku radości innych zaniesiemy do pracy. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami do masy; warto pamiętać jednocześnie by wszystko było drobno posiekane lub zmielone. Zwykle nie dodaję też polewy – łatwiej jest przetransportować wafle, ale jeśli podajemy w domu można pokusić o polukrowanie wg poniżej załączonej receptury lub ograniczyć się do gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze.

Składniki:
- 1 opakowanie wafli suchych
- kostka masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 5 łyżek gorącego mleka
- 10 dag mielonych lub drobno siekanych migdałów
- mały kieliszek koniaku lub innego najlepiej aromatycznego alkoholu

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kakao wymieszać z mlekiem i dodać do masła. Migdały zrumienić na suchej patelni, dodać do masy, ucierać, na końcu wlewając powoli koniak. przekładać wafle masą, na koniec obciążyć je czymś ciężkim (książkami) i zostawić na noc lub kilka godzin.
Do masy można dodać np. suszone maliny lub posiekaną suszoną żurawinę lub drobno siekane orzechy. Można też nie dodawać nic i ograniczyć się do samej masy (bez migdałów).

Lukier:
- 15dag cukru pudru
- 3 dag kakao
- 3 łyżki gorącego mleka
- 1 łyżka stopionego masła

Wszystko razem utrzeć, posmarować wafle od wierzchu, odstawić by stężało.

Agnieszka Pater
( agnieszka.pater@dlalejdis.pl )



Facebook
 

COUNT:30