Regionalne smakołyki od Monini

Opublikowano: 2011-11-25
Regionalne smakołyki od Monini
Nie trzeba być koneserem kulinarnym, aby wiedzieć, że po produkty oznaczone przez Unię Europejską jako regionalne lub tradycyjne szczególnie warto sięgać

– ze względu na ich wysoką jakość, sprawdzone receptury i proces produkcyjny oraz wyjątkowe walory smakowe. W ofercie Monini znalazły się oliwy extra vergine, które zdobyły takie certyfikaty i są wizytówkami poszczególnych regionów Włoch.

Poszukując produktów wysokiej jakości, z reguły zwracamy uwagę na markę producenta, posiadane przez firmę certyfikaty i wyróżnienia. W odnalezieniu wyjątkowych perełek kulinarnych pomagają też od pewnego czasu oznaczenia nadawane przez Unię Europejską najlepszym produktom regionalnym. Istnieją trzy rodzaje takich certyfikatów, które poświadczają jakość i pochodzenie produktu: Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Konsument, który sięgnie po jakikolwiek smakołyk oznaczony jednym z tych symboli, może mieć pewność, że otrzyma produkt najwyższej jakości i – co ważne – przygotowany według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem najlepszych składników i sprawdzonych metod przetwórczych. W Polsce wśród produktów z takimi symbolami znajdziemy m.in. obwarzanki krakowskie, jabłka łąckie, andruty kaliskie, miód kurpiowski, kiełbasę lisiecką i fasolę korczyńską.

Włoska kuchnia obfituje w wiele znanych na świecie specjałów. Należy do nich również duża grupa produktów certyfikowanych i chronionych oznaczeniem Unii Europejskiej. Wśród nich znajduje się kilka rodzajów oliwy. A ponieważ regionalne przysmaki są szczególnie chętnie wybierane przez koneserów, to nie mogło ich zabraknąć w ofercie firmy Monini, która stawia sobie za cel propagowanie najszlachetniejszych odmian oliwy.

Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć cztery produkty Monini o certyfikowanym pochodzeniu regionalnym. Trzy z nich to oliwy D.O.P. czyli z Chronioną Nazwą Pochodzenia. Ten typ oznaczenia wiąże się z obowiązkiem przestrzegania najbardziej rygorystycznych zasad produkcji oliwy. Produkt z takim symbolem musi spełniać całą listę warunków: od wyboru drzew oliwnych, przez metody tłoczenia, do mieszania i butelkowania. Cały ten proces musi się także odbywać w określonym regionie geograficznym. Dzięki temu na nasze stoły trafia oliwa, która smakuje dokładnie tak, jak oliwa wytwarzana w małym zakładzie rodzinnym i kupiona w lokalnym włoskim sklepiku.

Oczywiście oliwy te wyróżnia nie tylko wysoka jakość, wynikająca z procesu produkcji, ale również wyjątkowy, charakterystyczny dla każdej odmiany smak. Monini D.O.P. Umbria to oliwa wytwarzana z trzech szczepów oliwek: moraiolo, frantoio i leccino, o gorzkawym i lekko pikantnym smaku. Poza zapachem oliwek wyczujemy w niej lekki aromat kwiatów oraz leśnego poszycia. Najlepiej sięgnąć po nią w czasie przyrządzania gęstych zup i potraw z grilla.  Monini D.O.P. Dauno Gargano z Apulii produkuje się z odmiany ogliarola garganica, a charakteryzują ją lekko pikantny, migdałowy posmak oraz intensywny zapach świeżej trawy. Podajemy ją jako przyprawę, m.in. do bruschetty i sałat. Trzecia z tej listy, oliwa D.O.P. Val di Mazara z Sycylii, powstaje z oliwek ze szczepów biancolilla, nocellara del belice i cerasuola. Ma ona także pikantny smak, lecz wyróżnia ją niezwykły aromat, przypominający zapach zielonych pomidorów. Ta oliwa świetnie uzupełnia smak ryb (pieczonych i grillowanych) oraz warzyw.

Wśród produktów Monini znalazła się też oliwa oznaczona symbolem I.G.P. czyli z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Podobne produkty nie są aż tak szczegółowo kontrolowane, ale wybrane fazy ich produkcji także muszą przebiegać w określonym wcześniej regionie. Oliwa Monini I.G.P. Toscano ma ciekawy, owocowy smak z lekko pikantną nutą, a jej aromat przypomina zapach karczochów. Warto używać jej do potraw z grilla, sałat i zup.

Oliwy regionalne to doskonałe przyprawy, które pozwalają poczuć smak prawdziwej włoskiej kuchni w każdej potrawie przygotowanej w domu. Nie bez powodu tak bardzo cenią je sami Włosi. Na pewno przypadną one do gustu wszystkim smakoszom. A osoby, które cenią sobie smak polskich potraw regionalnych, dzięki oliwom Monini mogą poznać smaki charakterystyczne dla kuchni innych państw.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat