Rozszerzanie diety maluszka – jak zrobić to z głową?

Opublikowano: 2019-01-09
Jak mądrze rozszerzać dietę maluszka.
Około 5. miesiąca życia dziecka zaczyna się czas, w którym możesz zacząć wprowadzać do jego diety nowe pokarmy. Od jakich produktów warto zacząć? W jakiej kolejności?

Dowiedz się, jak poszerzać dietę maluszka z głową oraz jak powinien wyglądać jadłospis rocznego dziecka – według opracowanego przez ekspertów schematu żywieniowego niemowląt.

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rozszerzanie diety powinno rozpocząć się nie wcześniej niż po 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Mleko matki jest najdoskonalszym i najlepiej zbilansowanym sposobem żywienia maluszka, dlatego w przypadku dzieci karmionych piersią doradza się, aby były karmione wyłącznie w ten sposób przez pierwszych 6 miesięcy życia. Następnie można wprowadzać nowe pokarmy do diety. Należy to jednak czynić prawidłowo, czyli dodawać produkty kolejno, zgodne ze schematem żywienia niemowląt, stopniem rozwoju dziecka i jego indywidualnymi potrzebami.

Dziecko gotowe na świat nowych smaków

Około 5. miesiąca życia większość niemowląt jest już na tyle rozwinięta, że może rozpocząć przygodę z nowymi pokarmami. Oznakami, że dziecko jest już gotowe na ten przełomowy moment, są m.in. umiejętność w miarę stabilnego siedzenia (np. na krzesełku do karmienia), zanik odruchu wypychania pokarmu językiem oraz umiejętność kierowania przedmiotów do ust. Maluszek w tym wieku potrafi już wstępnie rozdrobnić pokarm językiem, a niedługo na widok skierowanej w stronę jego buzi łyżeczki będzie otwierał usta.

Podstawowym pokarmem dziecka oczywiście nadal będą produkty mleczne, jednak bez przeszkód możemy zacząć wprowadzać do jego diety pokarmy o konsystencji gładkiego purée. Mogą to być gotowane i zmiksowane warzywa lub owoce, bezglutenowe kaszki i kleiki lub rozdrobnione, delikatne mięso.

Warzywa i owoce a rozszerzanie diety

Nie ma idealnej recepty na rozszerzanie diety, ale kilka wskazówek z pewnością ci pomoże. Po pierwsze, zacznij od warzyw, a nie od owoców. Dzieci, które poznają słodki smak owoców jako pierwszy, mogą być bardziej skłonne do grymaszenia. Małe dziecko bowiem instynktownie przedkłada smak słodki nad inne. Jeśli natomiast pierwszym będzie np. smak marchwi, maluszek będzie chętniej odkrywał różnorodne kulinarne propozycje z jej udziałem. Zacznij od purée jednoskładnikowych. Możesz przygotować je samodzielnie lub wybrać jeden z delikatnych przecierów, np. Gerber. Marchewka, dynia lub brokuły to idealne warzywa na początek przygody w królestwie nowych smaków. Rozpocznij podawanie posiłków od kilku małych łyżeczek, aby stopniowo, po ok 1-2 tygodniach, podawać maluszkowi pełne porcje czyli 150-160 g. Kiedy dziecko zaakceptuje kilka nowych smaków, połącz je i stopniowo wprowadzaj kolejne. Posiłki z owoców możesz zacząć podawać dopiero po dwóch tygodniach. Maluszek z pewnością będzie zachwycony zdrowymi przecierami z gruszek, jabłek, bananów czy nawet egzotycznego i pysznego mango!

Jak powinien wyglądać jadłospis rocznego dziecka?

Dziecko w wieku 7–8 miesięcy potrafi już pobrać pokarm wargami z łyżeczki, uczy się także gryzienia i żucia. Jednocześnie koordynacja niemowlęcia rozwija się na tyle szybko, że nie tylko jest w stanie stabilnie usiąść, ale także zaczyna uczyć się samodzielnego jedzenia. Od tego czasu ogranicz dotychczasowe cztery posiłki mleczne dziennie do trzech. Nie musisz już wszystkich pokarmów miksować – dziecko jest gotowe na jedzenie pierwszych produktów rozdrobnionych, takich jak miękkie kawałeczki mięsa czy ryby. Możesz podawać również warzywa i owoce gotowane i rozgniecione oraz posiekane surowe (np. jabłko, gruszkę, pomidora). Niewielkie cząstki możesz też dawać dziecku do ręki.

Kolejne miesiące życia to moment na rozszerzenie diety o pieczywo oraz produkty mleczne (pełne mleko krowie w pierwszym roku życia nie powinno być głównym napojem mlecznym – może być stosowane wyłącznie do przygotowywania pokarmów uzupełniających). Możesz zacząć podawać dziecku sery, jogurty naturalne, kefir czy deserki mleczno-owocowe. Ciekawym urozmaiceniem w diecie będą też owocowe deserki z musli czy obiadki z dodatkiem zbóż (np. gryki) oraz delikatne, mięsno-warzywne potrawki. Jadłospis rocznego dziecka jest już bardzo urozmaicony!

Pamiętaj o najważniejszej zasadzie podczas rozszerzania diety dziecka – to ty decydujesz, co, o jakiej porze i w jakiej formie zje maluszek. Jednak to dziecko powinno zdecydować, czy podany posiłek zje, a jeśli tak – to w jakiej ilości. Nie zniechęcaj się, jeśli na początku niemowlę będzie jadło niewielkie porcje – musi się przyzwyczaić do nowych, nieznanych do tej pory smaków i konsystencji. Z czasem zacznie „nabierać zaufania” do nowych pokarmów, a wręcz będzie się nimi rozkoszował. Oczywiście będzie miał swoje ulubione potrawy oraz produkty, których nie zje za żadne skarby – tak samo jak ludzie dorośli!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat