W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ryż, ryba, wodorosty, czyli z czego robi się sushi

Opublikowano: 2013-10-03
Produkty do sushi.
Japońskie sushi cieszy się ogromnym powodzeniem także wśród Polaków.

Chodzimy na sushi z przyjaciółmi, na randki, nawet na niedzielne obiady z rodziną, a także sushi bez problemu możemy przygotować w domu. Jeżeli także chcesz zabrać się za własnoręczne robienie rolek, musisz na początek zaopatrzyć się w odpowiednie produkty spożywcze i akcesoria, a także w cierpliwość, jeżeli chcesz, aby sushi wychodziło ci coraz lepiej.

Niezbędne akcesoria
W sklepach z orientalnymi produktami, także w tych internetowych będzie można bez problemu zamówić kompletne zestawy do sushi, które zawierają wszystkie niezbędne akcesoria i naczynia. Warto zaopatrzyć się w szczególności w matę bambusową przeznaczoną do rolowania sushi, następnie w ostry nóż, który nie będzie miał ząbków (utrudniają cięcie), również oczywiście przydadzą się garnki do przygotowywania ryżu i sosów, pałeczki, ale sushi można też jeść palcami.

Co kupić w sklepie spożywczym?
Po produkty przeznaczone do przygotowywania sushi warto wybrać się do dobrych delikatesów lub sklepu z żywnością pochodzącą z całego świata. Będzie można tam zakupić wszystko, co potrzebne, a mianowicie będzie to specjalny ryż do sushi (musi być klejący się i krótkoziarnisty), następnie wasabi – ostry chrzan do sushi, ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir, algi morskie nori, a także dodatki według własnego uznania. Można przygotowywać sushi zarówno z wykorzystaniem ryb i owoców morza, jak i zdecydować się na sushi w wersji bezmięsnej.

Wśród ryb i owoców morza z sushi genialnie komponują się: krewetki, paluszki krabowe, ryby maślane, przegrzebki, łosoś, tuńczyk, węgorz, sandacz czy sardela. Można także wybrać warzywa takie jak: awokado, ogórek, pędy bambusa, papryka żółta i czerwona, kabaczek, bakłażan, sałata, dodatkowo tofu. Do posypania sushi, zwłaszcza uramaki, wybiera się sezam, kawior czy szczypiorek. Można też dodać majonez, miód. Z zaprezentowanych składników, a to jeszcze nie wszystkie możliwe, da się przygotować naprawdę unikatowe kompozycje.

Na stronie http://www.orientdeco.pl/ można znaleźć dużo artykułów przydatnych początkującym i zaawansowanym zjadaczom sushi. Życzymy smacznego!

Autor zewnętrzny
Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:32