W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Sałatka cranberries ze szpinkakiem

Opublikowano: 2013-01-21
Przepis na sałatkę cranberries z żurawiną amerykańską i szpinakiem.
Przepis na sałatkę z cranberries ze szpinakiem.

Składniki dla czterech osób:

75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
300 g świeżego szpinaku
1/2 małej czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
50 g posiekanych kalifornijskich orzechów włoskich
1 łyżka oleju
3 kromki chleba tostowego
150 g łagodnego twarogu z koziego mleka


Przygotowanie:

Łyżkę cranberries bardzo drobno posiekać. Pozostałe owoce zalać wrzącą wodą (100 ml) i pozostawić na ok. 20 minut, aby namokły.
Szpinak umyć, oczyścić, przebrać. Podzielić na cztery talerze. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Odłożyć jedną łyżkę papryki. Resztę pokrojonych kostek, czosnek, oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz wymieszać, aby powstał dressing, doprawić i lekko podgrzać w małym naczyniu.
Namoczone cranberries wyłożyć na sitko. Zostawić wodę, w której były namoczone. Orzechy włoskie lekko uprażyć bez tłuszczu na patelni. Wyjąć, następnie na gorącą patelnię wylać olej i dodać cranberries. Smażyć przez minutę, następnie dodać odstawioną wodę po cranberries i mieszając zagotować.
Opiec pieczywo tostowe. Wymieszać kozi twaróg z resztą pokrojonej w kostkę papryki i posiekanymi cranberries. Doprawić pieprzem. Kromki tostowe obficie posmarować serem i opiekać w gorącym opiekaczu grillowym przez ok. 5 minut. Tosty przeciąć na pół po przekątnej. Szpinak luźno wymieszać z letnim dressingiem, orzechami i smażonymi cranberries. Tosty podać do sałaty.


Wartości odżywcze jednej porcji:


Wartość energetyczna: 270 kcal / 1132 kJ
Białko: 8,1 g
Tłuszcz: 15,1 g
Węglowodany: 16,2 g

Fot. Cranberries

IP



Facebook
 

COUNT:31