Sałatka z różowym grejpfutem i szpinakiem

Opublikowano: 2012-07-23
Przepis na sałatkę z różowym grejpfutem i szpinakiem.
Przepis zainspirowany pobytem w Barcelonie, mieście (tak jak i sałatka) pełnym barwnych kontrastów.

Składniki:

  • Pół opakowania świeżego szpinaku Baby (listki)
  • Różowy grejpfrut
  • Pół białej cebuli
  • Pikantny ser żółty (20 dkg)
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Obrane ze skórki i błonki cząstki grejpfruta przekroić na pół. Rozłożyć w półmisku na listkach szpinaku i polać sokiem pozostałym z krojenia grejpfruta. Białą cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka i rozłożyć na szpinaku. Posypać szczyptą soli i doprawić pieprzem. Polać oliwą. Ser zetrzeć na grubej tarce i rozsypać grubą warstwą na sałatce. Znów posypać pieprzem.

Sałatka jest idealna jako samodzielna przekąska z razowym chlebem albo dodatek do dań z rybą.

Smacznego!

Justyna Mazur
(justyna.mazur@kobieta20.pl)



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat