Składniki:
Wykonanie:
Ciasto na pizzę wykonujemy podobnie, jak w przypadku Pizzowych Hot-Dogów: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, jeśli się na nie zdecydujemy. W małym rondelku podgrzewamy wodę lub mleko i kiedy się zagrzeje, wrzucamy drożdże i mieszamy. Kiedy uzyskamy szarą papkę, wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy olej, sól, cukier i przyprawy (np. bazylię lub oregano), jeśli chcemy czuć je w cieście. Całość ugniatamy rękami i kiedy wyjdzie jednolita, gładka masa, dzielimy ją na małe kulki. Odstawiamy na 30 minut, żeby podrosły. Z kulek znowu robimy placuszki, które wypełniamy serem i ulubionymi składnikami. Może to być zarówno szynka, jak i grzyby lub warzywa. Polecam czarne i zielone oliwki, paprykę i ananasa. W przepisie główną rolę gra jednak brytfanka, która nadaje naszemu ciastu bajeczny kształt. Mi udało się zdobyć misiową blaszkę, ale jeśli Wy jej nie znajdziecie, nie macie się czym martwić. Każda inna także będzie dobra. Wystarczy z ciasta utworzyć ciekawy kształt – gwiazdę, serce, chmurkę, kwiatka. Trzeba tylko pamiętać, że po upieczeniu i wyrośnięciu kształt się zmieni, a brzegi zaokrąglą.
Zapraszam więc do wykazywania się inwencją twórczą i pomysłowością!
Olga Kublik
(redakcja@kobieta20.pl)