Sezon na suszone owoce!

Opublikowano: 2022-10-22
Jesienne przekąski z Helio.
Gdy za oknem zimno i ponuro, a jedyne o czym marzysz to ciepły koc i ulubiona herbata, zadbaj o to, by twoje posiłki były smaczne i… pełne witamin! Postaw na bakalie! To idealna alternatywa i fundament jesiennych, pełnych wartości odżywczych posiłków. Czas na sezon pełen kulinarnych inspiracji. Podpowiadamy jak urozmaicić twoją codzienną dietę. Co powiesz na wegetariańską sałatkę z rigatoni, nerkowcami i ciecierzycą? Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje obłędnie!

Wystarczy, że masz 1 opakowanie nerkowców pieczonych HELIO Natura, 1/2 opakowania słonecznika łuskanego HELIO Natura, 1/2 opakowania pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura oraz 1 puszkę ciecierzycy, 1 opakowanie makaronu penne rigate, 10 dag sera fety, 1 cukinię, 2-3 pomiodry, 1 paprykę, 2-3 dymki ze szczypiorem, ok. 10 łyżek oliwy, 5-6 łyżek pikantnego ketchupu, 2-3 ząbki czosnki, sól, pieprz i po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu.

Makaron ugotuj do miękkości al dente. W misce wymieszaj na sos oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by makaron równomiernie pokrył się sosem. Pozostałe warzywa umyj. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Pomidory i paprykę pokrój w dowolne kształty. Dymkę posiekaj ze szczypiorem. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Tak gotową sałatkę, posyp pestkami dyni, nerkowcami, pestkami słonecznika (wskazówka: można je wcześniej uprażyć na patelni). Dodaj pokruszoną fetę i odstaw na 10-15 minut, do połączenia smaków… i voila! Pyszna i zdrowa sałatka gotowa. Sprawdzi się jako drugie śniadanie oraz szybki lunch.

A może szukasz przepisu na wykwintny obiad? Idealnie sprawdzi się grillowana polędwiczka wieprzowa ze śliwkami i morelowym sosem. Potrzebne będą: miękkie suszone  śliwki HELIO So Soft, morele HELIO So Soft, 1/4 opakowania żurawiny nasączonej sokiem HELIO So Soft, 1/4 opakowania skórki pomarańczowej HELIO oraz 1 większa polędwiczka wieprzowa, 10 dag cienkich plasterków wędzonego boczku, 1 szklanka syropu pomarańczowego, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 małe gałązki rozmarynu, 3-4 łyżki żubrówki (opcjonalnie), 4-5 łyżek oliwy, zioła prowansalskie, chili, pieprz, sól.

Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść, natrzyj czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcie wzdłuż polędwiczki, nie przecinając jej do końca. Śliwki skrop żubrówką i ułóż w środku naciętej polędwiczki, jedną za drugą. Polędwiczkę złóż tak, aby śliwki znalazły się w środku. Tak przygotowaną polędwiczkę ciasno owiń plasterkami boczku. Obwiąż bawełnianą nicią. Pod nitkę włóż gałązki rozmarynu. Mięso posmaruj oliwą ze wszystkich stron. Ułóż na tacce do grillowania i upiecz na grillu nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia polędwiczkę obróć. Po upieczeniu przykryj i odstaw na 5-10 minut, aby mięso doszło w środku. Usuń nici, pokrój na porcje. Morele posiekaj, zalej sokiem pomarańczowym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż owoce się rozpadną. Sos zmiksuj, dodając ewentualnie trochę więcej soku pomarańczowego. Dorzuć żurawinę. Dopraw do smaku chili i podaj sos do grillowanej polędwiczki. Jako dodatek podaj grillowane sezonowe warzywa.

Takie jesienne dania powinny znaleźć się w przepiśniku każdego znawcy smaku! Polecamy!

Fot. HELIO
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat