W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Smaczne świąteczne potrawy w nowym wydaniu

Opublikowano: 2016-12-23
Nowe wydanie świątecznych potraw.
Nowe zwykle kłóci się ze starym, nie ma to jednak racji bytu w kuchni – nawet przy okazji przygotowywania świątecznych dań.

Nutka urozmaicenia przy wigilijnym stole to świetny pomysł na tegoroczne święta.

Świąteczne menu jedyne w swoim rodzaju
Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są zwykle bardzo tradycyjnie. Kolacja wigilijna odbywa się w gronie najbliższych, nie brakuje atmosfery życzliwości oraz uprzejmości, wszelkie nieporozumienia idą w kąt, a na pierwszy plan wysuwa się dobroć i uśmiech. Pięknie ozdobiona choinka, dzielenie się opłatkiem, wręczanie prezentów czy śpiewanie kolęd – wszystko to wpływa na niepowtarzalny klimat świąt.

Równie ważne są jednak potrawy, które serwuje się w ten wyjątkowy, wigilijny wieczór. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12, a na stole należy znaleźć miejsce także na jedną, dodatkową zastawę dla niespodziewanego gościa. O ile obchodzenie świąt zgodnie ze wszelkimi tradycjami nie ma w sobie nic złego, to drobne zmiany związane z samym wigilijnym menu świetnie łączą w sobie dawne zwyczaje i nowoczesną kuchnię. Sprawdź, jak możesz udoskonalić i urozmaicić świąteczny jadłospis.

Śledzie na tysiąc sposobów
Początek może nietypowy, ale śledź to jedna z podstawowych potraw wigilijnych, którą można zresztą przyrządzić na niezliczoną wprost liczbę sposobów. Tradycyjnie podaje się śledzie w oleju lub occie, warto pozwolić sobie jednak na odrobinę ekstrawagancji i zaproponować domownikom śledzia na ostro (z ostrymi papryczkami) lub śledzia po kaszubsku z cebulą, koncentratem pomidorowym i rodzynkami. Choć połączenie to wydaje się zadziwiające, efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Kapusta z grzybami – samodzielne danie i farsz
Danie to gościło, choć raz chyba w każdym domu, nie warto więc przywoływać całego przepisu. Musisz jednak wiedzieć, że bardzo istotne są tu dodatki, które finalnie warunkują smak potrawy. Liście laurowe, sól czy pieprz, a także opcjonalnie czerwone wino sprawiają, że kubki smakowe są rozpieszczane do granic możliwości.

Przygotowanie takiej kapusty z grzybami ma dodatkowy plus, gdyż może ona być nie tylko samodzielnym daniem, ale również farszem np. do pierogów. Ciekawą propozycją jest zastąpienie ich np. pasztecikami lub ciastem podobnym do tego, które robi się do pizzy. Końcowy efekt jest naprawdę świetny, gdyż otrzymujesz coś na kształt sporych ciasteczek (oczywiście nie na słodko) prosto z piekarnika z doskonałym nadzieniem.

Zupa grzybowa
W zasadzie klasyka gatunku – prosta w przygotowaniu, sycąca i niesamowicie pyszna. Oprócz odpowiedniego doboru grzybów, bardzo istotne jest przygotowanie wywaru, który stanowi niejako bazę dla zupy. Pamiętaj, by nie korzystać z rosołu wołowego i dodać jedynie warzywa, takie jak marchew, pietruszka, seler i cebula. Na koniec dodaj grzanki lub smakuj z pieczywem, zależnie od preferencji.

Gotowanie z Huawei P9 Lite
Przygotowanie wszystkich wigilijnych potraw to spore wyzwanie, szczególnie jeśli planujesz spotkanie w większym gronie. W kuchennych sprawunkach warto skorzystać z Huawei P9 Lite dostępnego m.in. w sieci T-Mobile, na którym łatwo i szybko odnajdziesz potrzebne przepisy wraz z dokładnym opisem kolejnych czynności. Opcjonalnie skorzystaj z filmu, na którym przedstawiono wszystkie elementy przygotowania potrawy – duży i przejrzysty wyświetlacz Huawei P9 Lite sprawi, że nie pominiesz żadnego kroku.

Postaraj się, aby kolacja wigilijna była niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich gości. Podaj do stołu dania o tradycyjnym smaku w nieco nowszym wydaniu – z pewnością przypadną do gustu zarówno twojej rodzinie, jak i znajomym.

Fot. Materiał zewnętrzny
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 

COUNT:32