„Smak Curry” – recenzja

Opublikowano: 2014-02-09
Recenzja filmu „Smak Curry”.
„Przez żołądek do serca” - to stwierdzenie wyjątkowo pasuje do filmu „Smak Curry” w reżyserii Ritesh Batry.

Główną bohaterką filmu jest Ila - młoda kobieta, coraz mniej zauważana przez męża. Chcąc zyskać uznanie w oczach swojego partnera, postanawia przygotowywać mu smaczniejsze obiady do pracy, w myśl zasady „przez żołądek do serca”. Każdy posiłek jest gotowany z wielką pieczołowitością, wszystkie przepięknie pachną. Ich bogata kolorystyka oraz zapach odzwierciedlają hinduską kulturę.

Następuje pomyłka i menażka z obiadem dla męża kobiety trafia do innego mężczyzny. Podczas wieczornej rozmowy z partnerem Ila dowiaduje się o tym. Postanawia napisać liścik do osoby, która zjada przygotowywane przez nią obiady. Od tej pory zaczyna łączyć ją z obcym mężczyzną więź, która wynagradza jej oschłość męża. Odnajduje powiernika w człowieku, którego nie zna. Dzięki umiejętności gotowania jej życie nabiera sensu, nadaje mu go funkcjonowanie „od liściku do liściku”. Nawiązuje się przyjaźń, która przekształca się w głębsze uczucie, zastępując pustkę w życiu kobiety.

Film nie szokuje, nie ma w nim niezapomnianych krajobrazów, niezwykłej narracji, a jednak hipnotyzuje on widza. Może zawdzięcza to prostocie przekazu, a może temu, ze dotyka tak powszechnego problemu wielu z nas. Żyjemy w związkach, w których każdy funkcjonuje osobno. Brakuje rozmów, wspólnego spędzania czasu czy spożywania posiłków. Próbujemy to zmienić, gdy druga strona pozostaje bierna. Chcemy także trafić przez żołądek do serca, a często trafiamy w próżnię.

Smak Curry” to taki film dla niej i dla niego, obydwoje będą się dobrze bawić i bez trudu go zrozumieją. Film wejdzie na ekrany polskich kin w dniu czternastego lutego bieżącego roku.

Agnieszka Krakowiak
(agnieszka.krakowiak@dlalejdis.pl)



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat