Dla Agnieszki Maciąg, autorki „Smaku miłości”, gotowanie to sztuka nierozerwalnie związana z tradycją, osobistymi przyzwyczajeniami, poczuciem przywiązania i wdzięcznością do ludzi, których życie postawiło na naszej drodze.
„Smak miłości” to książka kucharska, która służy nie tylko jako kulinarny poradnik – zbiór przepisów. Ta publikacja, oprócz opisów wykonania dań, zawiera narracyjne fragmenty dotyczące doświadczeń z gotowaniem samej autorki, historie związane z gotowaniem jako tradycją i elementem łączącym kolejne pokolenia kobiet.
Niewątpliwie wielką zaletą książki są przepiękne fotografie dań i składników, które nie tylko umilają lekturę, ale też zachęcają do wypróbowania przepisu. Opisywane propozycje dań zdecydowanie sprzyjają faktycznej realizacji – nie wymagają wymyślnych składników, ani szczególnych umiejętności. Autorka proponuje przepisy na dania obiadowe, przekąski, desery i wypieki, które jest w stanie przygotować każdy średnio wprawiony amator kulinarnych eksperymentów.
To, co wyróżnia publikację Agnieszki Maciąg to ciepło i pozytywna energia płynąca z tekstu. Opowiadając o swoich doświadczeniach i przypominając, że gotowanie, częstowanie i spożywanie posiłków są tym, co łączy ludzi, wzbogaca rodzinne więzi i – przede wszystkim – może sprawić wiele przyjemności.
W czasach, w których każdy rozpoznawalny publicznie człowiek wydaje książki o wątpliwej wartości, „Smak miłości” jest miłą odmianą. Polecam ten tytuł jako prezent – książka jest pięknie wydana; likwiduje dystans między autorką a czytelnikiem, co ma pewne znamiona pretensjonalności, ale może też okazać się mocną stroną publikacji.
Sylwia Błażejczyk
(sylwia.blazejczyk@dlalejdis.pl)
Agnieszka Maciąg, „Smak miłości”, Kraków, Wydawnictwo Otwarte, 2014