Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ ze środka. Zagotować otrzymaną wanilię, 180 g żurawiny amerykańskiej, cukier, sok z żurawiny amerykańskiej, wino Noilly Prat i syrop malinowy. Wszystko razem zetrzeć na miazgę, gotować w średniej temperaturze aż zgęstnieje. Odstawić na 30 minut do ostygnięcia.
W międzyczasie wyjąć lody waniliowe z lodówki, a czekoladę drobno zetrzeć. Ubić śmietanę na sztywno i rozdzielić na talerze deserowe.
Lody „przecisnąć” przez maszynkę do warzyw wprost na śmietanę znajdującą się na talerzach.
Spaghetti lodowe polać sosem żurawinowym oraz posypać czekoladą i resztą żurawiny amerykańskiej. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można również przybrać listkami mięty.
Czas przygotowania: 45 minut
Rada: Zamiast białej czekolady można również użyć płatków kokosowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 502,2 kcal / 2102 kJ
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 17,3 g
Węglowodany: 86,2 g