W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Spaghetti lodowe z sosem z żurawiny i wina Noilly Prat

Opublikowano: 2012-06-27
Przepis na spaghetti lodowe z sosem z żurawiny i wina Noilly Prat.
Przepis na spaghetti lodowe z sosem z żurawiny i wina Noilly Prat.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 laska wanilii
  • 200 g siekanych, suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
  • 20 g cukru
  • 320 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 40 ml Noilly Prat
  • 40 ml syropu malinowego
  • 500 ml lodów waniliowych
  • 30 g białej czekolady
  • 150 g bitej śmietany
  • ewentualnie mięta do przybrania



Przygotowanie:

Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ ze środka. Zagotować otrzymaną wanilię, 180 g żurawiny amerykańskiej, cukier, sok z żurawiny amerykańskiej, wino Noilly Prat i syrop malinowy. Wszystko razem zetrzeć na miazgę, gotować w średniej temperaturze aż zgęstnieje. Odstawić na 30 minut do ostygnięcia.
W międzyczasie wyjąć lody waniliowe z lodówki, a czekoladę drobno zetrzeć. Ubić śmietanę na sztywno i rozdzielić na talerze deserowe.
Lody „przecisnąć” przez maszynkę do warzyw wprost na śmietanę znajdującą się na talerzach.
Spaghetti lodowe polać sosem żurawinowym oraz posypać czekoladą i resztą żurawiny amerykańskiej. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można również przybrać listkami mięty.


Czas przygotowania: 45 minut

Rada: Zamiast białej czekolady można również użyć płatków kokosowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 502,2 kcal / 2102 kJ
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 17,3 g
Węglowodany: 86,2 g



Facebook
 

COUNT:31