W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny

Opublikowano: 2013-06-05
Przepis na spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny.
Przepis na spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny.

Składniki na 4 porcje:

  • 30g orzeszków piniowych
  • 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
  • 8 gałązek bazylii
  • 50 g tartego parmezanu
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 400 g spaghetti


Wykonanie:

  1. Na patelnię bez tłuszczu wrzuć orzeszki piniowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor. Posiekaj grubo orzeszki i żurawinę amerykańską. Z gałązek bazylii poodrywaj listki i posiekaj je drobno. Orzeszki piniowe, żurawinę, bazylię i  2/3 parmezanu wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Nie do końca osączony makaron wymieszaj z pesto żurawinowym i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Serwuj danie posypane pozostałym parmezanem.


Czas przygotowania: ok. 20 minut

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 680 kcal / 2860 kJ
Białka: 17 g
Tłuszcze: 48 g
Węglowodany: 76 g

Fot. Cranberries
IP



Facebook
 

COUNT:29