Spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny
Opublikowano: 2013-06-05
Przepis na spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny.
Składniki na 4 porcje:
- 30g orzeszków piniowych
- 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
- 8 gałązek bazylii
- 50 g tartego parmezanu
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 400 g spaghetti
Wykonanie:
- Na patelnię bez tłuszczu wrzuć orzeszki piniowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor. Posiekaj grubo orzeszki i żurawinę amerykańską. Z gałązek bazylii poodrywaj listki i posiekaj je drobno. Orzeszki piniowe, żurawinę, bazylię i 2/3 parmezanu wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Nie do końca osączony makaron wymieszaj z pesto żurawinowym i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Serwuj danie posypane pozostałym parmezanem.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 680 kcal / 2860 kJ
Białka: 17 g
Tłuszcze: 48 g
Węglowodany: 76 g
Fot. Cranberries
IP