Jak się okazuje, kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9 (lub folacyna) potrzeba jest nie tylko kobietom w ciąży. Uczestniczy on w wielu procesach w organizmie, między innymi od prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, czy powstawaniu czerwonych krwinek. Działa antyanemicznie, dlatego też brak tego elementu w organizmie powoduje niezdrowy, blady kolor cery. Ponadto folacyna bierze udział w podziale komórkowym , co oznacza, że ma bezpośredni wpływ na powstawanie komórek skóry i jej odnowę.
Dieta: Doskonałym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa, np. szpinak, kapusta, szparagi, zielona fasolka szparagowa, brukselka czy bób. W codziennej diecie powinien się znaleźć sok pomarańczowy oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: jajka, mleko krowie i wątróbka.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com