Studencki tani obiad? Postaw na sałatkę z zupek chińskich!

Opublikowano: 2019-10-29
Sałatka z zupek chińskich na studencki obiad.
Studenci rzadko kiedy mogą sobie pozwolić na przygotowywanie wykwintnych i skomplikowanych obiadów, głównie ze względu na brak czasu wolnego i mocno ograniczony budżet.

To jednak wcale nie oznacza, że skazani są wyłącznie na nudne i mało smaczne potrawy. Wystarczy poznać proste przepisy, które pomogą im odmienić kuchnię!

Z czym przede wszystkim kojarzą się nam studenckie obiady? Oczywiście z szybką do przygotowania zupką chińską, którą możemy kupić w większości sklepów. Kosztuje jedynie kilka złotych, a potrafi być naprawdę sycąca. Jeśli jednak znudzi się nam tradycyjny sposób jej przygotowania, z łatwością możemy stworzyć z niej całkowicie nowe, pyszne danie!

Tani i pyszny obiad? To możliwe!

Czas zmienić przekonanie, że tani obiad jest pozbawiony walorów smakowych i aromatu, przez co nie może konkurować z bardziej skomplikowanymi potrawami. Wystarczy mieć sprawdzony przepis, by z kilku produktów wyczarować pyszny obiad, nie przeznaczając na niego dużej kwoty pieniędzy.

Sałatka z zupek chińskich

Świetnym przykładem jest sałatka z zupek chińskich, którą możemy zjeść w domu lub zabrać ze sobą i posilić się w przerwie między zajęciami. Jest naprawdę smaczna i sycąca, a jej przygotowanie zajmie nam chwilę. Do jej wykonania najlepiej wybrać dwie ulubione zupki – jedną o łagodnym, a drugą o pikantnym smaku.

Przygotowania zaczynamy od pokruszenia makaronu i umieszczenia go w misce. Następnie dodajemy zawartość saszetek z przyprawami i całość zalewamy wrzącą wodą (około 500 ml). Dokładnie mieszamy i odstawiamy makaron, aby wchłonął cały płyn i lekko ostygł. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Dwa pomidory zalewamy wrzątkiem, by łatwo było usunąć skórkę, a następnie wydrążamy z nich nasiona i kroimy warzywo w grubą kostkę. Umyty i osuszony kawałek pora tniemy w cienkie krążki i lekko solimy. Przygotowujemy również kilka plasterków szynki konserwowej, którą dzielimy na mniejsze kawałki.

Później odsączamy na sitku groszek konserwowy z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ostudzonym makaronem. Pozostaje nam już tylko dodać trzy łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który zapewni aksamitną konsystencję, oraz doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem.

Nie tylko na obiad

Tak przygotowana sałatka z zupek chińskich jest nie tylko świetnym pomysłem na obiad, lecz także może stanowić ciekawą i sycącą przystawkę serwowaną podczas imprezy dla znajomych. Ten prosty przepis daje nam wiele możliwości, w zależności od upodobań naszych gości lub rodzaju diety, zgodnie z którą się żywią. Za każdym razem możemy uzyskiwać nieco inny smak sałatki, w zależności od rodzaju użytych przez nas zupek. To też doskonały sposób na wykorzystanie różnego rodzaju resztek, które akurat zostały nam po przygotowaniu innego posiłku. Tym sposobem będziemy mieć satysfakcję, że niczego nie zmarnowaliśmy i zaoszczędzimy jeszcze więcej pieniędzy!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:29