W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Sushi nigiri

Opublikowano: 2012-02-05
Przepis na Sushi nigiri.
Przepis na Sushi nigiri.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu (375 g)
  • Filety z ryby (świeże lub wędzone, np. łosoś, tuńczyk, węgorz)
  • Pasta wasabi Blue Dragon
  • Japoński sos sojowy Blue Dragon



Rybę pokrój na kawałki o wymiarach ok. 5 cm x 2,5 cm, z jednej strony posmaruj cienką warstwę wasabi. Wilgotnymi dłońmi formuj z ryżu nieduże porcje (odrobinę mniejsze niż kawałki ryby). Kawałki ryby ułóż na uformowanych porcjach ryżu, stroną posmarowaną pastą wasabi do ryżu i lekko dociśnij.

Sushi można jeść palcami lub pałeczkami, ważne jest jednak, aby zjadać całe kawałki na raz. Do sushi podaje się sos sojowy do zamaczania oraz marynowany imbir, który służy do przegryzania między kolejnymi rodzajami sushi, aby oczyścić kubki smakowe.



Facebook
 

COUNT:31