W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Świąteczne pierniczki

Opublikowano: 2014-12-10
Przepis na pierniczki.
Przepis na bożonarodzeniowe pierniczki.

Składniki:

  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (300 g)
  • Cukier (100 g)
  • Miód (1/4 szklanki)
  • Przyprawa do pierników (1 łyżeczka)
  • Masło (20 g)
  • Proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • Jajko (1 szt.)


Przygotowanie:
Podgrzewamy miód i masło do momentu aż się zagotuje. Przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzone miód i masło, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.
Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i przy pomocy foremek wycinamy pierniczki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut do momentu aż się zazłocą.

Fot. Lubella
IP



Facebook
 

COUNT:31