Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- czerwona soczewica – 200 g
- pomidory – 2 sztuki
- Bulionetka wołowa Knorr – 2 sztuki
- woda – 0,5 l
- cukier – 1 łyżka
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- cebula – 2 sztuki
- ząbki czosnku – 3 sztuki
- kwaśna śmietana – 4 łyżki
- oliwa – 50 ml
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, a czosnek lekko się przyrumieni, wlej do garnka pół litra wody oraz wsyp czerwoną soczewicę.
3. Całość dopraw Bulionetką wołową Knorr i gotuj przez około 20 minut.
4. Do miękkiej, ugotowanej soczewicy dorzuć pomidory i trzymaj garnek na ogniu jeszcze przez 10 minut.
5. Po upływie tego czasu dopraw zupę odrobiną cukru i octu balsamicznego, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed podaniem na stół udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.
ip
fot. Knorr