Tradycyjne i wykwintne dania powinny smakować nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. W dodatku nasze inspiracje wcale nie są skomplikowane w przygotowaniu!
Biały barszcz świąteczny
Według tradycji biały barszcz wielkanocny musi znaleźć się na świątecznym stole. Dziś podzielimy się z tobą ciekawym przepisem na tę wspaniałą zupę. Do czterech porcji będziesz potrzebowała jednej białej kiełbasy, czterech jaj ugotowanych na twardo, kwaśnej śmietany 12% oraz mieszanki Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Pieprzy i sól pomogą ci przyprawić zupę do smaku, a natka pietruszki będzie jej ciekawym urozmaiceniem.
Przygotowaniu barszczu zajmie ci jeszcze mniej czasu niż kupienie tych produktów. Ugotowaną w litrze wody kiełbasę pokrój w plastry. Z kolei zupę Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY rozprowadź w około 1 szklance wody i dodaj do wywaru, z którego wyjęłaś kiełbasę. Po 5 minutach gotowania dodaj do barszczu kiełbasę oraz pokrojone jaja na twardo i dopraw zupę do smaku. Gotowe! Barszcz podaj gościom z posiekaną natką pietruszki.
Kaczka pieczona idealna na Wielkanoc
Wielkanocny obiad powinien składać się z przynajmniej dwóch dań. Jako drugie po barszczu proponujemy wyjątkową pieczoną kaczkę. Do jej przygotowania oprócz tuszy potrzebujesz tylko doskonałych przypraw – soli, majeranku, grubo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Opcjonalnie kaczkę możesz upiec z jabłkami.
Przygotowania musisz rozpocząć jednak dzień wcześniej. Kaczka przez noc powinna namoczyć się w około 3 litrach wody z solą (jedna łyżka na jeden litr wody). Na drugi dzień wyjmij kaczkę z solanki i dokładnie natrzyj wszystkimi przyprawami. Pieczenie kaczki i jabłek powinno zacząć się w 180oC, ale stopniowo należy zwiększać temperaturę aż do 220oC i utrzymać ją do czasu, gdy mięso zrobi się rumiane. Wówczas zmniejsz temperaturę do 180oC i piecz mięso przez około 2 godziny. Gdy kaczka zrobi się miękka, możesz jeszcze skropić ją wodą i oprószyć solą. Dzięki temu skórka staje się chrupiąca. To wbrew pozorom nieskomplikowane danie powinno zrobić piorunujące wrażenie na gościach!
Schab ze śliwkami w sosie winnym
W wielu polskich domach obowiązkowym elementem wielkanocnego obiadu jest wspaniale przyrządzony schab. Nasza tegoroczna propozycja to schab ze śliwkami w sosie winnym. Przepis wydaje się trudny? Nic bardziej mylnego. Z łatwością sobie z nim poradzisz. Potrzebny będzie ci do tego 1 kg schabu bez kości, 150 g suszonych śliwek, 50 ml wina, a także WINIARY POMYSŁ NA… Soczyste żeberka. Wbrew nazwie to również wspaniały dodatek do pieczeni bez kości.
Schab powinien zostać przed upieczeniem głęboko nacięty na całej długości po środku. Do powstałego w ten sposób otworu muszą zmieścić się suszone śliwki, które wcześniej warto namoczyć w wodzie. Teraz schab musisz umieścić w woreczku do pieczenia i dodać do niego przyprawę, dokładnie ją rozprowadzając. Ostatnim elementem kompozycji będzie wino, które również należy wlać do woreczka. Mięso powinno piec się przez godzinę w 200oC, a po w wyjęciu z piekarnika i pokrojeniu w plastry można zaserwować je gościom. Taka ilość schabu powinna starczyć dla 8 osób.
Fot. Materiały zewnętrzne