Szykujesz wielkanocny obiad? Sprawdź, jakie dania musisz podać

Opublikowano: 2019-03-12
Sprawdź, jakie dania musisz podać na wielkanocny obiad.
W tym roku wielkanocne spotkanie rodzinne odbędzie się u ciebie? Jeśli tak, z pewnością zastanawiasz się, jakie dania zaserwować na świąteczny obiad. Oto kilka naszych podpowiedzi.

Tradycyjne i wykwintne dania powinny smakować nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. W dodatku nasze inspiracje wcale nie są skomplikowane w przygotowaniu!

Biały barszcz świąteczny

Według tradycji biały barszcz wielkanocny musi znaleźć się na świątecznym stole. Dziś podzielimy się z tobą ciekawym przepisem na tę wspaniałą zupę. Do czterech porcji będziesz potrzebowała jednej białej kiełbasy, czterech jaj ugotowanych na twardo, kwaśnej śmietany 12% oraz mieszanki Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Pieprzy i sól pomogą ci przyprawić zupę do smaku, a natka pietruszki będzie jej ciekawym urozmaiceniem.

Przygotowaniu barszczu zajmie ci jeszcze mniej czasu niż kupienie tych produktów. Ugotowaną w litrze wody kiełbasę pokrój w plastry. Z kolei zupę Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY rozprowadź w około 1 szklance wody i dodaj do wywaru, z którego wyjęłaś kiełbasę. Po 5 minutach gotowania dodaj do barszczu kiełbasę oraz pokrojone jaja na twardo i dopraw zupę do smaku. Gotowe! Barszcz podaj gościom z posiekaną natką pietruszki.

Kaczka pieczona idealna na Wielkanoc

Wielkanocny obiad powinien składać się z przynajmniej dwóch dań. Jako drugie po barszczu proponujemy wyjątkową pieczoną kaczkę. Do jej przygotowania oprócz tuszy potrzebujesz tylko doskonałych przypraw – soli, majeranku, grubo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Opcjonalnie kaczkę możesz upiec z jabłkami.

Przygotowania musisz rozpocząć jednak dzień wcześniej. Kaczka przez noc powinna namoczyć się w około 3 litrach wody z solą (jedna łyżka na jeden litr wody). Na drugi dzień wyjmij kaczkę z solanki i dokładnie natrzyj wszystkimi przyprawami. Pieczenie kaczki i jabłek powinno zacząć się w 180oC, ale stopniowo należy zwiększać temperaturę aż do 220oC i utrzymać ją do czasu, gdy mięso zrobi się rumiane. Wówczas zmniejsz temperaturę do 180oC i piecz mięso przez około 2 godziny. Gdy kaczka zrobi się miękka, możesz jeszcze skropić ją wodą i oprószyć solą. Dzięki temu skórka staje się chrupiąca. To wbrew pozorom nieskomplikowane danie powinno zrobić piorunujące wrażenie na gościach!

Schab ze śliwkami w sosie winnym

W wielu polskich domach obowiązkowym elementem wielkanocnego obiadu jest wspaniale przyrządzony schab. Nasza tegoroczna propozycja to schab ze śliwkami w sosie winnym. Przepis wydaje się trudny? Nic bardziej mylnego. Z łatwością sobie z nim poradzisz. Potrzebny będzie ci do tego 1 kg schabu bez kości, 150 g suszonych śliwek, 50 ml wina, a także WINIARY POMYSŁ NA… Soczyste żeberka. Wbrew nazwie to również wspaniały dodatek do pieczeni bez kości.

Schab powinien zostać przed upieczeniem głęboko nacięty na całej długości po środku. Do powstałego w ten sposób otworu muszą zmieścić się suszone śliwki, które wcześniej warto namoczyć w wodzie. Teraz schab musisz umieścić w woreczku do pieczenia i dodać do niego przyprawę, dokładnie ją rozprowadzając. Ostatnim elementem kompozycji będzie wino, które również należy wlać do woreczka. Mięso powinno piec się przez godzinę w 200oC, a po w wyjęciu z piekarnika i pokrojeniu w plastry można zaserwować je gościom. Taka ilość schabu powinna starczyć dla 8 osób.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat