Do wykonania domowych lodów wystarczy nam zaledwie kilka składników. Dzięki mascarpone nabiorą one aksamitnej kremowości, a dodatek cukru pudru zapewni delikatną słodycz. Wybierając smak, możecie kierować się swoimi preferencjami – miłośnicy sezonowych dobroci z pewnością skuszą się na truskawki, maliny czy jagody. Jeżeli jednak tęsknicie za tropikalnymi wyspami i pięknymi plażami, możecie stworzyć sobie namiastkę egzotyki we własnej kuchni, wybierając na przykład mango i marakuję. To doskonałe połączenie słodyczy i lekkiej kwasowości zadowoli każdego smakosza – sprawdźcie sami!
Przepis na domowe tropikalne lody z mascarpone – wykonanie
Składniki:
3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
200 g mascarpone
4 marakuje
1 mango
Krok I
Mascarpone przekładamy do miseczki i dodajemy cukier puder – ucieramy na gładką masę.
Krok II
Marakuję kroimy na pół, łyżeczką wyjmujemy sok z pestkami, dodajemy do mascarpone z cukrem i mieszamy.
Krok III
Mango obieramy, miksujemy na puree i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy.
Krok IV
Tak przygotowanym serkiem napełniamy foremki do lodów i mrozimy do całkowitego zamrożenia. Smacznego!
ip
fot. Cukier Królewski