Truskawki w przepisach do podania na zimno – nasze propozycje

Opublikowano: 2019-07-03
Nasze propozycje podawania truskawek na zimno.
Jak co roku na przełomie wiosny i lata rozpoczyna się truskawkowe szaleństwo. Soczyste, czerwone owoce kupujemy niemal codziennie, choćby wracając z pracy.

Na co dzień zajadamy się świeżymi truskawkami, a gdy dysponujemy w wolną chwilą, warto przygotować z nich pyszne desery podawane na zimno. Doskonale nadają się na poobiednią przekąskę, jak również na przyjęcie dla gości. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Przepyszne ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Truskawki z galaretką to połączenie idealne, dlatego nie mogło zabraknąć go w naszym zestawieniu. Ciasto z musem truskawkowym nie wymaga pieczenia, dzięki czemu w upalne dni nie musimy stać nad rozgrzanym piekarnikiem. Jego spód możemy przygotować z suchych kakaowych ciasteczek, masła oraz roztopionej gorzkiej czekolady. Wystarczy zmiksować wspomniane składniki i tak powstałą masę rozprowadzić na tortownicy, a następnie docisnąć do dna i schłodzić w lodówce. Drugą warstwę ciasta stanowić będzie pyszny czekoladowy mus stworzony z białej czekolady, mleka, śmietany 30% i żelatyny, którą należy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody. Z kolei białą czekoladę rozpuszczalny w gotującym się mleku. Gdy masa zacznie tężeć, mieszamy ją z bitą śmietaną i odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia. Teraz możemy zająć się trzecią warstwą. Mus stworzymy ze zblendowanych na jednolitą masę truskawek oraz dwóch opakowań galaretki. Polecamy użycie Galaretki truskawkowy smak WINIARY. Mus należy wylać na warstwę z białej czekolady, a ciasto najlepiej chłodzić w lodówce przez całą noc.

Słodki truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną

Nasza druga propozycja z pewnością zadowoli fanów słodkich deserów i błyskawicznych przepisów. W tej recepturze także użyjemy ulubionej truskawkowej galaretki, którą po wymieszaniu z wrzącą wodą należy rozlać do salaterek. Ciekawy efekt uzyskamy, ustawiając naczynia pod kątem na przykład na blaszce do pieczenia. Następnie w szklance wrzącej wody rozpuszczamy drugie opakowanie galaretki i pozostawiamy aż do przestudzenia. W tym czasie należy ubić śmietanę kremówkę 30% i dokładnie wymieszać z ostudzoną galaretką. Powstałą masę umieszczamy w salaterkach z galaretką i czekamy do zastygnięcia. Na wierzchu deseru najlepiej ułożyć bitą śmietanę i obficie ozdobić deser świeżymi truskawkami.

Idealny sorbet truskawkowy

Przepyszny sorbet truskawkowy przynosi orzeźwienie w upalne dni. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a sorbet wymaga jedynie dłuższego mrożenia, dlatego warto wykorzystać ten przepis. Do stworzenia sorbetu idealnego użyjemy kilograma truskawek i jedną szklankę cukru. Należy go wymieszać ze szklanką wody, zagotować i ostudzić. Następnie umyte truskawki miksujemy z zimnym syropem. Całość wstawiamy do zamrażarki na około 6 godzin, jednak w tym czasie warto przynajmniej kilka razy dokładnie przemieszać sorbet. Gdy będzie gotowy, wystarczy przełożyć go do pucharków i opcjonalnie udekorować, na przykład listkami mięty. Tak wspaniałego truskawkowego sorbetu z pewnością nie znajdziemy w sklepach!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat