Trzy pomysły na lodowy deser

Opublikowano: 2017-06-20
Okres wakacji to najlepszy moment na eksperymentowanie z lodowymi deserami. Gdy jest ciepło, każdy chętnie sięgnie po chłodną i słodką przekąskę, zwłaszcza gdy wygląda imponująco.

Do przygotowania lodowego deseru będziesz potrzebowała m.in. gotowych lodów w ulubionych smakach, świeżych owoców, owoców z puszki lub owoców kandyzowanych, płatków czekolady, orzechów i bakalii, cukrowej posypki, czekoladowych drażetek, żelek, lodowej polewy, bitej śmietany, a także akcesoriów do podawania lodów tj. dekoracyjne miseczki lub pucharki, patyczki do lodów lub kolorowe szpatułki.

Lodowy deser z owocami

Do przygotowania tego typu deseru najlepiej nadawać się będą lody śmietankowe lub lodowy sorbet, który można przygotować samodzielnie wykorzystując do tego celu wcześniej zmiksowane owoce z sokiem i dodatkiem wody. Jeśli wybierzemy lody śmietankowe, sięgamy po zestaw miękkich owoców tj. truskawki, brzoskwinie, jagody czy maliny i po prostu przyozdabiamy nimi porcję lodów. Dla zwiększenia dekoracyjności takiego deseru, całość polewamy skoncentrowanym owocowym sokiem lub gotową polewą. Może być to polewa owocowa lub czekoladowa, w zależności od naszych indywidualnych upodobań. Lody podajemy w pucharku lub miseczce. Do ich jedzenia wykorzystać możemy drewniane patyczki do lodów, zwykłe łyżeczki lub wafelki. W przypadku przygotowanych własnoręcznie lodowych sorbetów, dodatkowa dekoracja wydaje się zbędna. Taki sorbet przed podaniem wystarczy skruszyć i ewentualnie uzupełnić o porcję świeżych owoców, które stanowiły bazę do przygotowania samego sorbetu. Sorbet możemy jeść patyczkiem do lodów lub łyżeczką.

Lodowy deser w wersji dal dzieci

Dzieci uwielbiają słodkości i bijące po oczach kolory. Lodowy deser dla dzieci powinien być zatem nie tylko kolorowy, ale i wyjątkowo słodki. Do dekoracji zamiast dużej ilości owoców lub jako dodatek do owoców używamy kolorowych drażetek czekoladowych, cukrowych posypek we wszystkich możliwych kolorach, żelek pociętych na mniejsze kawałki, kolorowych polew lodowych, płatków czekolady i innych słodyczy, dzięki którym lodowy deser będzie maksymalnie kolorowy i słodki. Zwieńczeniem całości może być kleks dobrej jakości bitej śmietany. Ceramiczne miseczki i patyczki do lodów będą w tym przypadku najlepszym pomysłem na zaserwowanie tego typu deseru. Miseczki są bezpieczniejsze niż szklane pucharki, a drewniane lub plastikowe patyczki to dla dzieci zawsze większa atrakcja niż klasyczne łyżeczki.

Wytrawny deser lodowy

Bazą do przygotowania takiego deseru powinny być dobrej jakości lody śmietankowe o dowolnym smaku. Porcję lodów ozdabiamy kawałkami drobno skruszonej czekolady i zraszamy alkoholem lub czekoladową polewą o alkoholowym posmaku. Drugą wersja takiego deseru może być porcja lodów ozdobiona wiśniami i skropiona wiśniową nalewką lub słodkim likierem o posmaku wiśni. W tym przypadku zamiast drewnianych patyczków do lodów możemy sięgnąć po bardziej eleganckie deserowe łyżeczki. Sam deser podajemy w gustownych czarkach lub specjalnych pucharkach do serwowania lodów.

Autor zewnętrzny

fot. Kucmar



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat