Warzywne purée

Opublikowano: 2017-01-08
Dla dbających o linię - purée z warzyw i soi.
Znudziło Was już przygotowywanie tradycyjnego purée i szukacie odmiany? A może chcecie wprowadzić do swojej diety zdrowy i niskokaloryczny zamiennik ziemniaków polanych sosem?

Lepiej nie mogłyście trafić! Dzisiaj proponuję Wam pyszne i kolorowe warzywne purée, w którym zakochacie się od pierwszego wejrzenia (i kęsa). Poniżej znajdziecie bazowy przepis, do którego możecie dodawać ulubione dodatki według uznania.

Składniki:

  • 250 g soi,
  • 1 cebula,
  • 2 marchwie,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kalafior,
  • mały kawałek pora,
  • sól, pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu domowej roboty,
  • łyżeczka masła,
  • 2 łyżki chudego mleka
  • odrobina oleju kokosowego lub rzepakowego.


Przygotowanie:
Soję namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Marchewki, ziemniaki, pietruszkę obieramy, kalafior dzielimy na różyczki, wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą (kalafior możecie wypłukać w wodzie z dodatkiem octu). Pora kroimy w cienkie plasterki, a ziemniaki, pietruszkę i marchewki w drobną kosteczkę. Warzywa wraz z ziarnami soi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 2 h).

W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy delikatnie na małej ilości oleju. Po ugotowaniu warzyw odlewamy wodę i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło i mleko, mieszamy do uzyskania miękkiego, aksamitnego purée. Do smaku dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, koncentrat pomidorowy lub ketchup i gotowe!

Do podstawowego przepisu możecie dodać inne ulubione warzywa, przyprawy tak, aby uzyskać pożądany smak lub barwę. Purée najlepiej podawać z surówką i pieczonym mięsem. Smacznego!

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. Katarzyna Kubiak



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat