Lepiej nie mogłyście trafić! Dzisiaj proponuję Wam pyszne i kolorowe warzywne purée, w którym zakochacie się od pierwszego wejrzenia (i kęsa). Poniżej znajdziecie bazowy przepis, do którego możecie dodawać ulubione dodatki według uznania.
Składniki:
Przygotowanie:
Soję namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Marchewki, ziemniaki, pietruszkę obieramy, kalafior dzielimy na różyczki, wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą (kalafior możecie wypłukać w wodzie z dodatkiem octu). Pora kroimy w cienkie plasterki, a ziemniaki, pietruszkę i marchewki w drobną kosteczkę. Warzywa wraz z ziarnami soi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 2 h).
W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy delikatnie na małej ilości oleju. Po ugotowaniu warzyw odlewamy wodę i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło i mleko, mieszamy do uzyskania miękkiego, aksamitnego purée. Do smaku dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, koncentrat pomidorowy lub ketchup i gotowe!
Do podstawowego przepisu możecie dodać inne ulubione warzywa, przyprawy tak, aby uzyskać pożądany smak lub barwę. Purée najlepiej podawać z surówką i pieczonym mięsem. Smacznego!
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. Katarzyna Kubiak