W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Whoopies z serkiem Almette z gruszką i jabłkiem "a la Tatin"

Opublikowano: 2013-04-10
Przepisz na whoopies z serkiem Almette z gruszką i jabłkiem
Chyba każdy z nas ma słabość do owocowych słodkości. Lubimy je zarówno jeść, jak i zachwycać nimi najbliższych. Niekiedy nie mamy jednak czasu ani pomysłu na pyszny i zaskakujący deser.

Whoopies z serkiem Almette z gruszką i jabłkiem "a la Tatin" to doskonałe rozwiązanie. Przepis Davida Gaborioud – trenara kuchni francuskiej - jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt –  palce lizać!

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
  • 240 g mąki pszennej
  • 0, 5 saszetki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 180 g brązowego cukru (drobny)
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 2%
  • 1 opakowanie gorzkiego kakao
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ucieramy masło z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao (może być bez). Całość delikatnie mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Masę nakładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Do nakładania używamy rękawa cukierniczego, dzięki czemu powstają małe ciasteczka. Pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mascarpone z serkiem Almette z gruszką i jabłkiem. Gotową masę nakładamy na ciasteczko przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy je drugim. Serwujemy na talerzu, po trzy ciasteczka na osobę.
Smacznego!

Fot. Almette
IP



Facebook
 

COUNT:31