W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Wigilijny kompot z suszonych owoców

Opublikowano: 2015-12-22
Przepis na wigilijny kompot z suszu.
Przepis na tradycyjny kompot z suszu owocowego podawany zazwyczaj w Wigilię.

Składniki:
- suszone jabłka - 200 g
- suszone śliwki - 200 g
- suszona wędzona gruszka - 200 g
- cukier - 300 g
- goździki - 3 sztuki
- kawałek cynamonu - 1 sztuka
- starta skórka z 1 pomarańczy
- woda - 3 l

Sposób przygotowania:
1. Do garnka włóż opłukane w zimnej wodzie owoce.
2. Zawartość garnka zalej 3 litrami wody, wymieszaj z cukrem i przyprawami. Całość gotuj mniej więcej godzinę.
3. Gdy kompot będzie już gotowy odstaw go i podawaj dopiero na drugi dzień. Zaserwuj go tak, jak lubisz. Będzie dobry zarówno ciepły, jak i w wersji na zimno. Możesz też podać go jako zupę z suszu z makaronem, jak robi się to w niektórych regionach Polski.

ip

fot. Knorr



Facebook
 

COUNT:32