W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Witaminy w codziennej diecie

Opublikowano: 2013-04-14
Codzienna dieta pełna witamin.
Witaminy to związki chemiczne niezbędne w organizmie człowieka. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce, warzywa, mięso oraz ryby.

Skąd jednak wiedzieć, jaki produkt jeść, by uzupełnić konkretne niedobory? Oto krótki poradnik.

Witamina A
Ma działanie antynowotworowe, uczestniczy w procesie widzenia i zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry. Można ją znaleźć w wątrobie, mleku, maśle, jajach, marchewce, suszonych morelach oraz w warzywach liściastych, np. w sałacie i szpinaku.

Witaminy B
B1: Bierze udział w czynnościach i regeneracji systemu nerwowego oraz wspomaga proces wzrostu. Występuje w drożdżach, ciemnym pieczywie, warzywach strączkowych i zbożach.

B2: Zwiększa przyrost masy mięśniowej, współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, a także wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Jej źródłem są kasze gruboziarniste, ciemne pieczywo, rośliny strączkowe, sery i chude mięso.

B3: Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie krwi, jest niezbędna do prawidłowego działania mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz wytwarzania hormonów płciowych Można ją znaleźć w drobiu, drożdżach, orzechach, wątrobie czy ciemnym pieczywie.

B6: uczestniczy w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Występuje w nieoczyszczonych ziarnach pszenicy i kukurydzy, drożdżach, wątrobie, ziemniakach, makreli i płatkach owsianych.

B12: odpowiada za dojrzewanie krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, przez co zapobiega starzeniu. Można ją znaleźć w wątrobie, rybach, mięsie, jajach i produktach mlecznych.

Witamina C
Odpowiada za detoksykację i odporność organizmu, jest niezbędna do syntezy kolagenu i hormonów. Źródłami tej witaminy są owoce cytrusowe, ananasy, czarna porzeczka, truskawki,  pomidory, brukselka, zielone warzywa, papryka czy ziemniaki.

Witamina D
Uczestniczy w procesie przyswajania i metabolizmu wapnia i fosforu, a jej niedobór powoduje krzywicę oraz osteoporozę. Występuje w rybim oleju i wątrobie, a także w żółtkach jaj i przetworach mlecznych.

Witamina E
Przeciwdziała wolnym rodnikom, poprawia elastyczność naskórka i zwiększa odporność czerwonych krwinek na rozpad. Uzupełnić ją można jedząc pełnoziarniste produkty zbożowe, masło i produkty mleczne, oleje roślinne, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.

Witamina K
Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych, a także odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek. Jej źródłem jest brukselka, brokuły, sałata czy szpinak.

Joanna Kochel
(joanna.kochel@kobieta20.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:30