W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Wok - jaki wybrać?

Opublikowano: 2013-06-18
Jaki wok najlepiej wybrać?
Woki to coraz popularniejsze patelnie, które pojawiają się wśród naszych domowych urządzeń. I myli się ten, kto z góry założy, że służą one wyłącznie do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej.

Wystarczy spróbować przyrządzić w ten sposób mięso lub warzywa. Możemy zostać mile zaskoczeni ich kruchością i soczystością. Woki świetnie sprawdzają się do duszenia rozmaitych potraw. Istotne, aby pamiętać, że trzeba nim stale poruszać z mniejsza lub większą intensywnością. Tak bowiem wygląda prawidłowe smażenie w woku. A trzeba je rozpocząć od silnego nagrzania patelni. Przyprawy dodajemy w momencie, kiedy potrawa jest już gotowa. Bardzo wysoka temperatura w woku intensyfikuje bowiem ich aromat i smak, dlatego przyprawiamy na sam koniec.

Dla użytkowników porównywarki cen Skąpiec.pl szukających woka dla siebie godne uwagi okazało się kilka modeli. Przede wszystkim były to Berghoff Wok EARTHCHEF 30 CM Montane, Skeppshult Wok 3,5 l oraz Tefal Enjoy A0421952. Ich ceny są bardzo zróżnicowane, od 60zł do nawet 449zł. Woki te dystrybuują efektywnie ciepło po całej swojej powierzchni, dzięki czemu smażenie jest równomierne.

Wybierając wok, warto również zwrócić uwagę na jego powłokę. Istotne, aby była nieprzywierająca, bo w przeciwnym razie o podrzucaniu danych składników nie będzie mowy.

Autor zewnętrzny
Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:31