Truskawkowym smakiem możemy się rozkoszować dzięki królowi Francji, Ludwikowi XIV. Nie zostały stworzone przez naturę, ale przez botanika na rozkaz francuskiego króla ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. Ze względu na czerwony kolor i kształt stały się symbolem Wenus, przez co są często uważane za afrodyzjak.
Obecnie trudno wyliczyć wszystkie odmiany truskawek. Mówi się o przeszło 2 tysiącach gatunków, które różnią się smakiem, rozmiarem, teksturą i kolorem. W zależności od odmiany mamy truskawki dostępne niemal przez całe lato i takie, które rodzą owoce tylko w sezonie truskawkowym. Uprawiać je może każdy. Wystarczy niewielki pojemnik, żeby doczekać się aromatycznych i zdrowych owoców.
Zdrowotne właściwości truskawek:
Pomysły na wykorzystanie truskawek:
Truskawkowa Pizza
Rozgrzej piekarnik do 180 stopi Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odstaw na bok. Za pomocą miksera utrzyj 12 łyżek masła z ¾ szklanki cukru na puszystą masę. Dodaj jajko i 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Ponownie wymieszaj. Następnie przy włączonym mikserze dodaj szklankę mąki, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na blachę i piecz przez ok. 10 minut, aż się zarumieni. W międzyczasie wymieszaj 350 g. koziego sera z ¼ szklanki miodu, aż uzyskasz gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, poczekaj 5 minut, żeby przestygło i połóż masę z koziego sera i miodu. Pokrój truskawki w plastry i ułóż je gęsto na masie. Podaj na ciepło lub pozostaw do wystygnięcia. Od dziś truskawkowa pizza będzie obowiązkowym punktem na Twoich letnich imprezach. Łatwo ją zrobić, trudniej zapomnieć jej smak.
Truskawkowy Chleb
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj ½ szklanki oleju z 2 jajkami, a następnie dodaj szklankę mąki, cukru, ½ łyżeczki soli, sody i cynamonu. Gdy masa będzie jednolita, wrzuć truskawki (ok. 2 – 3 kg). Posmaruj blachę tłuszczem i wyłóż na nią ciasto. Piecz 50 – 60 minut. Pozostaw na 10 minut do ostygnięcia w blaszce. Później wyjmij i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com