Zadbaj o sylwestrowe menu

Opublikowano: 2013-12-26
Menu na Sylwestra.
Do imprezy sylwestrowej pozostało już niewiele czasu. Ci , którzy w tym roku postanowili zorganizować ją we własnym domu, mają przed sobą nie lada wyzwanie.

Oprócz  przygotowania atrakcji wieczoru, zadbania o muzykę, miejsce do tańczenia, ważne jest również zapewnienie gościom przekąsek i napojów. Odpowiednio zaplanowane menu sylwestrowe będzie doskonałym uzupełnieniem wieczoru oraz dostarczy gościom energii do dalszej zabawy.

Przekąski
Na sylwestrowej zabawie nie może zabraknąć przekąsek, po które goście mogą w każdej chwili sięgnąć. Świetnie w tej roli sprawdzą się koreczki,  tartinki, czyli małe kanapki, rożki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem lub serem, paluszki serowe, czy jajka faszerowane. Warto sprawdzić przepis na domowe krakersy cebulowe z bloga Zakochane w zupach.

Warto również postawić na sałatki, które świetnie zaspokoją głód.  Tradycyjna sałatka jarzynowa, lekka sałatka z kapusty pekińskiej i sosem vinegret, czy sałatka z ananasem i szynką  będą świetnie na tą okazję pasowały. Pamiętajmy jednak o tym, aby decydować się na sałatki o uniwersalnym smaku, zrezygnujmy z ekstremalnie pikantnych dodatków, czy zbyt wielu smaków w jednej propozycji. Postawmy natomiast na takie sałatki, które przypadną go gustu jak największej ilości naszych gości.

Ciepłe danie
W trakcie długiego wieczoru warto zadbać o przynajmniej jeden ciepły posiłek.  Po intensywnych tańcach każdy z pewnością z wielkim smakiem zje danie na ciepło.  Warto zdecydować się na takie propozycje, jak paszteciki czy krokiety,  kiełbaski na ciepło, hot-dogi,  czy pizza.

Można również wykorzystać pozostałości po świątecznym ucztowaniu - bigos, kapustę z grzybami, czy pierogi, które wystarczy jedynie podgrzać.  Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu na przygotowanie dań od początku i tym samym poświęcimy więcej uwagi naszym gościom, czy organizacji innych elementów zabawy.

Pożywna zupa
Doskonałym  rozwiązaniem sylwestrowego dania na ciepło będą różnego rodzaju zupy, które możemy podawać przez cały wieczór. Nie tylko świetnie nas rozgrzeją, ale również zaspokoją głód, nie obciążając  zbytnio żołądka. Najpopularniejszą zupą sylwestrową jest barszcz czerwony, który może być podany samodzielnie lub jako dodatek do pasztecików, krokietów czy innych przekąsek.  Na bardziej eleganckich przyjęciach możemy serwować zupę krewetkową, czy rakową.

Ciekawą i smaczną propozycją będą zupy w postaci kremu, a  zwłaszcza te  z brokułów, kalafiora, marchewki, czy pora. Aby była bardziej sycąca, możemy ją podać z grzankami czosnkowymi, paluszkami serowymi, kostkami sera feta, czy tortellini.

Osoby pragnące zaimponować swoim gościom  niebanalnym menu, mogą podać zupę jabłkową, cytrynową, czy pomarańczową. Owocowe zupy są nie tylko pożywne i bardzo smaczne, ale również świetnie orzeźwią.

Świetne przepisy  na zupy krem znajdziecie na stronie: https://zakochanewzupach.pl/tag/zupa-krem/

Na koniec kilka rad dotyczących planowania sylwestrowego jadłospisu:

  • Zadbaj o to, aby goście mieli stały dostęp do małych przekąsek oraz napojów, szczególnie tych bezalkoholowych.
  • Zrezygnuj z pikantnych, mocno słonych potraw lub dodatków o intensywnym smaku i zapachu (np. czosnku).
  • Staraj się wybierać dania, które nie wymagają spożywania za pomocą dodatkowych sztućców lub specjalnych akcesoriów (np. ślimaki).
  • Unikaj serwowania dań ciężkostrawnych, jak np. smażonych mięs, potraw wzdymających, które mogą wywołać uczucie dyskomfortu.
  • Nie serwuj dań z dużą ilością sosów,  czy dressingów, które mogą poplamić ubranie gości w czasie jedzenia.


Autor zewnętrzny
Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat