W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zajączek z ciasta

Opublikowano: 2012-04-07
Przepis na zajączka z ciasta
lość: dla 4 osób; Czas przygotowania: 1 godzina

Niezbędne składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 120 g miękkiego masła
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny



Produkty KAMIS:

  • 1 laska Wanilii KAMIS Specialite
  • Kora cynamonu KAMIS Specialite
  • Szczypta Soli morskiej KAMIS Specialite



Do miski przesiej oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Masło i cukier z dodatkiem startego cynamonu i ziaren wanilii utrzyj mikserem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, delikatnie połącz. Formę na zajączka dokładnie wysmaruj masłem. Przelej ciasto, postaw formę na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 45 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy.



Facebook
 

COUNT:32