Zapanuj nad chaosem w kuchni!

Opublikowano: 2018-01-11
Chaos w kuchni? Zapanuj nad nim.
W kuchni spędzamy mnóstwo czasu. Niestety na co dzień przypomina ona raczej „krajobraz po bitwie” niż obrazek z kolorowego magazynu... Winowajcą jest powstający w mgnieniu oka bałagan.

Czy da się nad nim zapanować? Oczywiście! Wystarczy wypróbować kilka sprawdzonych patentów!

Właściwa organizacja to podstawa!
W kuchni bardzo ważne jest, aby wszystkie urządzenia i sprzęty miały swoje miejsce. Przechowuj je tak, aby było Ci jak najwygodniej – kubki w sąsiedztwie herbaty, a blaszki do pieczenia w pobliżu piekarnika. Taki sposób zagospodarowania przestrzeni jest intuicyjny – wszystkie niezbędne akcesoria są w pobliżu siebie, a to już naprawdę wiele! Postaraj się wyrobić w sobie nawyk odkładania rzeczy na swoje miejsce. W ten sposób nie będziesz tracić czasu na poszukiwania produktów - zawsze będziesz wiedzieć gdzie są.

Zadbaj także o porządek w swoich kuchennych szafkach – sztućce trzymaj w specjalnym organizerze, a akcesoria do pieczenia np. w metalowej puszce. Odpowiednie przechowywanie kuchennych niezbędników sprawi, że łatwiej utrzymasz porządek podczas gotowania, jak i tuż po nim. Przyrządy, których używasz najczęściej zawieś na naściennym wieszaku, np. Proline Leifheit. Pomieści on aż 9 najpotrzebniejszych akcesoriów takich jak łopatka do patelni czy łyżka wazowa. Dzięki temu trikowi będą one zawsze w zasięgu ręki, a Ty nie będziesz szukać ich po szufladach.

Zawsze pod ręką
Ręcznik papierowy i folię spożywczą warto trzymać w specjalnie przeznaczonym do tego naściennym podajniku. Znacząco ułatwi to codzienne obowiązki, gdyż są to produkty, których używamy wyjątkowo często i istotne jest, aby zawsze były w zasięgu wzroku. Wybierz model z dodatkowymi schowkami taki jak Parat Plus Leifheit.
Oprócz miejsca na folię spożywczą i ręcznik papierowy posiada on także praktyczne schowki na woreczki do zamrażania, taśmę klejącą czy pinezki. Co więcej pomieści on aż 3 rolki papieru czy foli, a do jego obsługi wystarczy jedna ręka! Dzięki niemu będziesz miała wygodny dostęp do ręcznika papierowego, a folię odetniesz z łatwością, unikając nierównych i postrzępionych krawędzi! Podajnik można zamontować na każdej ścianie.

Jak przechowywać żywność?
Produkty wymagające niskich temperatur rozmieść w lodówce według zaleceń producenta, gdyż na różnych jej wysokościach może panować nieco inna temperatura – zwłaszcza, gdy często ją otwierasz. Produkty nietrwałe umieść w specjalnych hermetycznych pojemnikach wyposażonych w specjalny system zamykania np. Leifheit Fresh and Easy. Dzięki nim wędliny, sery czy resztki posiłków nie zawilgotnieją ani nie wyschną, co sprawi, że na dłużej zachowają swoja świeżość.

Produkty sypkie przechowuj w estetycznych i poręcznych słoiczkach. W tej roli świetnie sprawdzą się słoiki Leifheit z zamknięciem kabłąkowym. Mają różne kształty i rozmiary - pomieszczą od 135 do 1140 ml są zatem idealne do przechowywania zarówno przypraw, jak i niewielkich, podręcznych ilości cukru, mąki czy kasz. Natomiast większe ilości mąki, makaronów, ryżu, kaszy czy fasoli możesz przechowywać w praktycznych pojemnikach Fresh and Easy. Dzięki takiemu sposobowi przechowywania żywność i przyprawy na długo zachowają swój zapach i aromat. 

Pomysłowe gadżety
Szukasz sposobu na uniknięcie rozpryskiwania się tłuszczu podczas smażenia? Rozwiązaniem będzie osłona przeciwrozpryskowa Leifheit, która umożliwia także kontrolę temperatury potrawy, a dzięki specjalnie zaprojektowanym szczelinom para wodna z łatwością wydostaje się na zewnątrz. Przechowywanie osłony nie wymaga dużo miejsca – składa się do wielkości łopatki do ciasta, dzięki czemu jest bardzo poręczna.

Kolejnym gadżetem na liście pomysłowych niezbędników jest miska do ciast Leifheit 3w1 Mix&Bake. Dzięki sprytnej pokrywce pozwala na mieszanie i miksowanie bez obaw o zabrudzenia, które mogą pojawiać się podczas tych czynności. Co więcej w misce możesz przechowywać gotowe już potrawy nawet w niskich temperaturach bez obaw o utratę ich aromatu – pokrywka zapobiega przedostawaniu się obcych zapachów, a jednocześnie chroni przed wylaniem zawartości. Jeśli potrzebujesz gadżetu, w którym nie tylko przygotujesz danie bez rozpryskiwania, ale również odmierzysz ilość potrzebnych składników idealny dla Ciebie będzie pojemnik Measure&Store. Ten sprytny gadżet nie tylko uchroni przed rozpryskiwaniem się potrawy, ale także posłuży do odmierzenia odpowiedniej ilości cukru, mąki i płynów.
Mając tak zagospodarowaną kuchnię z pewnością gotowanie będzie szybsze i przyjemniejsze. A sprzątanie po posiłku zajmie kilka chwil!

Fot. LEIFHEIT
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat