W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zapiekanka z bakłażanów i serków topionych

Opublikowano: 2013-08-26
Przepis na zapiekankę z bakłażanów i serków topionych.
Przepis na zapiekankę z bakłażanów i serków topionych SERTOP w sosie pomidorowym.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • liście świeżej bazylii


Przygotowanie: bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok.10 minut do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.

Fot. SERTOP
IP



Facebook
 

COUNT:32