Zapiekanka z pstrąga

Opublikowano: 2012-03-31
Przepis na Zapiekankę z pstrąga
Czas przygotowania: 45 - 60 min. Stopień trudności: średnie

Składniki dla 4 osób

  • 2 filety pstrąga bez skóry
  • sól
  • kilka kropel soku z limetki
  • 1 łyżka pokrojonego pora
  • szafran KOTÁNYI
  • kilka kropel wermutu
  • 4 łyżki sosu beszamelowego
  • 4 łyżki mączki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • piana z 5 białek ze szczyptą soli
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła do formy



Filety z pstrąga pokroić, wymieszać z przyprawami, sosem beszamelowym i żółtkami. Cukinię lekko poddusić na oliwie, posolić, lekko wystudzić i dodać masę z filetów. Na koniec powoli dodać pianę z białek i wszystko wymieszać. Przygotowane, wysmarowane masłem formy wypełnić w ¾ wysokości masą. Piec w kąpieli wodnej w 190 C˚ około 25-30 minut. Zapiekanki podawać z marynowanymi warzywami.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat