Składniki:
• ziemniaki ugotowane - 5 sztuk
• Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
• cukinia - 1 sztuka
• pomidory - 2 sztuki
• cebula (posiekana) - 1 sztuka
• czosnek - 2 ząbki
• mleko - 500 ml
• margaryna - 2 łyżki
• mąka - 2 łyżki
• oregano suszone - 1 łyżeczka
• ser mozzarella (starty) - 125 g
• oliwa z oliwek - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
2. W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową Rosół z kury Knorr, by danie było wyraziste w smaku. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
4. Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
ip
fot. Knorr