Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami

Opublikowano: 2016-04-21
Przepis na ziemniaki zapiekane z cukinią, plastrami pomidorów i serem mozzarella.

Składniki:

•    ziemniaki ugotowane - 5 sztuk
•    Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
•    cukinia - 1 sztuka
•    pomidory - 2 sztuki
•    cebula (posiekana) - 1 sztuka
•    czosnek - 2 ząbki
•    mleko - 500 ml
•    margaryna - 2 łyżki
•    mąka - 2 łyżki
•    oregano suszone - 1 łyżeczka
•    ser mozzarella (starty) - 125 g
•    oliwa z oliwek - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

1.    Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
2.    W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową Rosół z kury Knorr, by danie było wyraziste w smaku. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
3.    Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
4.    Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.


ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat