Zaproś chorwacki smak na swojego grilla!

Opublikowano: 2018-09-01
Sięgnij po przepisy rodem z chorwackiej kuchni! Ostatnie dni lata wykorzystaj na zorganizowanie grilla i zaskocz swoich gości nowym smakiem prosto ze słonecznej Chorwacji.

Podaj jedną z najbardziej znanych  w tym kraju potraw, czyli ćevapi. Są to grillowane mini roladki z mielonego mięsa (mięso mielone w kształcie małych wałeczków), których smaku dopełnią pasty warzywne marki Podravka. Do wyboru mamy: Ajvar w wersji łagodnej i ostrej, Pindżur oraz Relish. W każdym słoiczku zamknięty jest prawdziwy, chorwacki smak i receptura prosto znad Adriatyku! Dzięki nim każda potrawa nabierze zupełnie nowego wyrazu!

Pasty warzywne Podravka idealne na grilla: 

Ajvar Podravka – pasta warzywna dostępna w wersji łagodnej lub ostrej, która swój aromat i kolor zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy. Przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury, nie zawiera konserwantów,  aromatów i sztucznych dodatków. Pastę można stosować jako dodatek do pieczonych mięs, kiełbas i potraw z grilla. Doskonale nadaje się także jako dodatek do sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, pizzę i zapiekanki. Pojemność: 195 g, cena: ok. 5,49 zł. Produkt dostępny jest również w większym opakowaniu, 350g.

Relish Podravka to pasta warzywna przyrządzona na bazie ogórków, papryki, pomidorów, cebuli i przypraw. Nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Doskonale smakuje zarówno z panierowanym, jak i pieczonym mięsem. W ciekawy sposób podkreśli smak gulaszów i sosów oraz dań warzywnych, sprawdzi się też idealnie jako dip do zimnych przekąsek: serów, nachos i krakersów. Będzie również smakowitym dodatkiem do potraw z grilla. Pojemność: 200 g, cena: ok. 5,49 zł

Pindżur Podravka to pasta warzywna, powstała dzięki połączeniu najwyższej jakości kawałków słodkich pomidorów i czerwonej papryki, bakłażana, cebuli oraz starannie wyselekcjonowanych przypraw. Nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Pindżur Podravka to doskonały dodatek do wędlin i mięs, dań rybnych oraz sałatek. Idealnie podkreśli smak dań warzywnych oraz sosów. Doskonale sprawdzi się również jako oryginalne nadzienie mięsnych rolad. Pojemność: 195 g, cena: ok. 5,49 zł.

Ćevapi z grilla po chorwacku

Składniki:
• 500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
• 2 cebule
• 1 jajko
• 1 bułka
• chlebek pita
• 1 łyżka Vegety Natur
• ½ szklanki mleka
• Ajvar ostry lub łagodny Podravka

Przygotowanie:Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i  przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.

ip
fot. Podravka



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat