Noże Fiskars z linii Functional Form, Solid czy Fuzion mogą stanowić nieocenioną pomoc w kuchni przez długi czas. By tak się stało, należy o nie dbać oraz używać zgodnie z ich przeznaczeniem.
Praktyczne wskazówki
W domowej kuchni najlepiej sprawdzają się noże wykonane ze stali nierdzewnej z ergonomiczną rękojeścią, bezpośrednio osadzoną na ostrzu. W przygotowaniu codziennych posiłków niezastąpione będą noże z linii Fiskars Functional Form. Dla amatorów noży z kutą nasadą Fiskars oferuje linię Solid i Fuzion. Wszystkie noże charakteryzuje doskonale wyważona rękojeść, pokryta antypoślizgową powłoką zapewniającą pewny chwyt. Dzięki takiemu rozwiązaniu nóż nie wyślizgnie się z mokrej dłoni.
Dbać i czyścić
Podstawową czynnością związaną z pielęgnacją noży jest ich czyszczenie. Najlepiej myć noże ręcznie i od razu osuszać czystą ściereczką. Pozwala to zachować ostrość noża przez długi czas. Należy również pamiętać, aby nie pozostawiać resztek jedzenia na ostrzu. Myjąc noże w zmywarce warto zwrócić uwagę, aby nie stykały się
z innymi akcesoriami, naczyniami czy sztućcami.
Na żywotność ostrza wpływa także sposób, w jaki noże są przechowywane. Jedną z praktycznych metod jest korzystanie z magnetycznej listwy, którą można przymocować do ściany. Ciekawym rozwiązaniem są także kostki magnetyczne, które umożliwiają zawieszenie noża w dowolnym miejscu w kuchni. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest przechowywanie noży w drewnianym lub bambusowym bloku. Dzięki temu ostrza nie stykają się (jak to ma miejsce w szufladzie) i nie tępią się zbyt szybko.
Ostrzałka Roll-Sharp™
Każdy nóż, nawet ten wysokiej jakości, wymaga regularnego ostrzenia, aby jego krawędź tnąca pozostawała w idealnym stanie. Fiskars w swoim asortymencie posiada ostrzałkę Roll-Sharp™, która ze względu na zastosowanie ceramicznej szpulki na ośce jest łatwa w obsłudze, bezpieczna i nie wymaga energii elektrycznej. Regularne używanie ostrzałki pozwala zachować optymalną ostrość noża.
Korzystając z noży należy pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. Dzięki temu ostrza zachowają swoje walory przez długi czas:
Nóż kuchenny przeznaczony jest do krojenia, siekania, obierania - nie należy otwierać nim puszek czy słoików;
Nóż kuchenny nie lubi wilgoci - należy dbać, aby po użyciu został umyty w wodzie z płynem i wytarty ściereczką; jeśli nóż jest myty w zmywarce, po zakończeniu cyklu mycia należy wyjąć go z urządzeniai dokładnie osuszyć – nie wolno pozostawiać noża w zmywarce;
Nie wolno pozostawiać resztek jedzenia na nożu – po dłuższym czasie kwasy występujące w pokarmie mogą uszkodzić ostrze;
Nóż kuchenny należy ostrzyć regularnie, ostrzałką ceramiczną lub stalową;
Nie należy używać noża bezpośrednio na twardych powierzchniach – łatwo wówczas stępić ostrze;
Nóż zachowuje ostrość, jeśli tnie się nim na miękkim podłożu, np. drewnianej lub plastikowej desce.