Zawsze ostre, czyli kilka słów o pielęgnacji noży

Opublikowano: 2012-04-22
Pielęgnacja noży kuchennych Fiskars.
Niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni są noże, które wymagają odpowiedniej pielęgnacji.

Noże Fiskars z linii Functional Form, Solid czy Fuzion mogą stanowić nieocenioną pomoc w kuchni przez długi czas. By tak się stało, należy o nie dbać oraz używać zgodnie z ich przeznaczeniem.

Praktyczne wskazówki
W domowej kuchni najlepiej sprawdzają się noże wykonane ze stali nierdzewnej z ergonomiczną rękojeścią, bezpośrednio osadzoną na ostrzu. W przygotowaniu codziennych posiłków niezastąpione będą noże z linii Fiskars Functional Form. Dla amatorów noży z kutą nasadą Fiskars oferuje linię Solid i Fuzion. Wszystkie noże charakteryzuje doskonale wyważona rękojeść, pokryta antypoślizgową powłoką zapewniającą pewny chwyt. Dzięki takiemu rozwiązaniu nóż nie wyślizgnie się z mokrej dłoni.

Dbać i czyścić
Podstawową czynnością związaną z pielęgnacją noży jest ich czyszczenie. Najlepiej myć noże ręcznie i od razu osuszać czystą ściereczką. Pozwala to zachować ostrość noża przez długi czas. Należy również pamiętać, aby nie pozostawiać resztek jedzenia na ostrzu. Myjąc noże w zmywarce warto zwrócić uwagę, aby nie stykały się
z innymi akcesoriami, naczyniami czy sztućcami.

Na żywotność ostrza wpływa także sposób, w jaki noże są przechowywane. Jedną z praktycznych metod jest korzystanie z magnetycznej listwy, którą można przymocować do ściany. Ciekawym rozwiązaniem są także kostki magnetyczne, które umożliwiają zawieszenie noża w dowolnym miejscu w kuchni. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest przechowywanie noży w drewnianym lub bambusowym bloku. Dzięki temu ostrza nie stykają się (jak to ma miejsce w szufladzie) i nie tępią się zbyt szybko.

Ostrzałka Roll-Sharp™
Każdy nóż, nawet ten wysokiej jakości, wymaga regularnego ostrzenia, aby jego krawędź tnąca pozostawała w idealnym stanie. Fiskars w swoim asortymencie posiada ostrzałkę Roll-Sharp™, która ze względu na zastosowanie ceramicznej szpulki na ośce jest łatwa w obsłudze, bezpieczna i nie wymaga energii elektrycznej. Regularne używanie ostrzałki pozwala zachować optymalną ostrość noża.

Korzystając z noży należy pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. Dzięki temu ostrza zachowają swoje walory przez długi czas:

Nóż kuchenny przeznaczony jest do krojenia, siekania, obierania - nie należy otwierać nim puszek czy słoików;
Nóż kuchenny nie lubi wilgoci - należy dbać, aby po użyciu został umyty w wodzie z płynem i wytarty ściereczką; jeśli nóż jest myty w zmywarce, po zakończeniu cyklu mycia należy wyjąć go z urządzeniai dokładnie osuszyć – nie wolno pozostawiać noża w zmywarce;
Nie wolno pozostawiać resztek jedzenia na nożu – po dłuższym czasie kwasy występujące w pokarmie mogą uszkodzić ostrze;
Nóż kuchenny należy ostrzyć regularnie, ostrzałką ceramiczną lub stalową;
Nie należy używać noża bezpośrednio na twardych powierzchniach – łatwo wówczas stępić ostrze;
Nóż zachowuje ostrość, jeśli tnie się nim na miękkim podłożu, np. drewnianej lub plastikowej desce.




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat