W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ziołowy ogród w kuchni

Opublikowano: 2013-04-13
Hodowla ziół w kuchni.
Wiosna za pasem, czas pomyśleć o ogródku. Nawet w bloku, można urządzić sobie mały zieleniec. Hodując zioła, nie tylko wprowadzamy rośliny do domu, ale także urozmaicamy naszą kuchnię.

W kuchennym ogródku na pewno nie powinno zabraknąć popularnej w polskiej kuchni zieleniny. Podstawa to pietruszka. Jest najpopularniejszym ziołem w kuchni, a jej aromatyczny, wyrazisty zapach szczególnie pasuje do sosów i marynat.

Innym, niezwykle aromatycznym ziołem, które świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jest rozmaryn. Można układać całe gałązki pod pieczoną jagnięcinę lub włożyć do kurczaka.

Koper z kolei ma delikatny, ale wyraźny zapach. Posiekane listki świetnie pasują do sałatek, potraw z jarzyn czy sosów. Koper włoski ma wyraźniejszy zapach od kopru zwykłego, a smak podobny do anyżu. Bardzo dobrze nadaje się do ryb.

Czosnek ma niezwykle intensywny zapach. Nie każdy go polubi, ale w kuchni jest on nieoceniony. Nadaje się do zup, ryb, pieczonego mięsa jagnięcego, wołowego czy drobiowego, ale także do makaronów i marynat.

Szerokie zastosowanie w kuchni znajduje majeranek. Ziemniaki, marchewka, kapusta i seler z dodatkiem tej przyprawy są wyjątkowo smaczne.

W kuchni nie może zabraknąć również tymianku. Posiekane listki można dodawać do zup, ryb, mięsa i drobiu, ale również jako dodatek do grzybów, makaronów, pomidorów i fasoli.

Ziołem o wielu zastosowaniach jest kolendra. Należy dodawać posiekane świeże listki do zupy, drobiu, do warzyw i do sałatek. Można spróbować dodać listki i zielone nasiona do curry.

Właściwie każde zioło, jakie przyjdzie nam do głowy, sprawdzi się w kuchni.  Każde doda naszym potrawom niepowtarzalnego aromatu, a ich wygląd na pewno ożywi przestrzeń w której pichcimy i doda apetytu nawet największym niejadkom.

Joanna Kochel
(joanna.kochel@kobieta20.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:30