W kuchennym ogródku na pewno nie powinno zabraknąć popularnej w polskiej kuchni zieleniny. Podstawa to pietruszka. Jest najpopularniejszym ziołem w kuchni, a jej aromatyczny, wyrazisty zapach szczególnie pasuje do sosów i marynat.
Innym, niezwykle aromatycznym ziołem, które świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jest rozmaryn. Można układać całe gałązki pod pieczoną jagnięcinę lub włożyć do kurczaka.
Koper z kolei ma delikatny, ale wyraźny zapach. Posiekane listki świetnie pasują do sałatek, potraw z jarzyn czy sosów. Koper włoski ma wyraźniejszy zapach od kopru zwykłego, a smak podobny do anyżu. Bardzo dobrze nadaje się do ryb.
Czosnek ma niezwykle intensywny zapach. Nie każdy go polubi, ale w kuchni jest on nieoceniony. Nadaje się do zup, ryb, pieczonego mięsa jagnięcego, wołowego czy drobiowego, ale także do makaronów i marynat.
Szerokie zastosowanie w kuchni znajduje majeranek. Ziemniaki, marchewka, kapusta i seler z dodatkiem tej przyprawy są wyjątkowo smaczne.
W kuchni nie może zabraknąć również tymianku. Posiekane listki można dodawać do zup, ryb, mięsa i drobiu, ale również jako dodatek do grzybów, makaronów, pomidorów i fasoli.
Ziołem o wielu zastosowaniach jest kolendra. Należy dodawać posiekane świeże listki do zupy, drobiu, do warzyw i do sałatek. Można spróbować dodać listki i zielone nasiona do curry.
Właściwie każde zioło, jakie przyjdzie nam do głowy, sprawdzi się w kuchni. Każde doda naszym potrawom niepowtarzalnego aromatu, a ich wygląd na pewno ożywi przestrzeń w której pichcimy i doda apetytu nawet największym niejadkom.
Joanna Kochel
(joanna.kochel@kobieta20.pl)
Fot. sxc.hu