W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem poprawi humor i rozgrzeje!

Opublikowano: 2012-10-29
Przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem.
Jesienna słota i zimno, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie.

Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją.

Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym MSM Mońki! 

Optymistyczny kolor, zniewalający aromat, czyli przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru – ok. 3 cm
  • 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (2x100 g)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól


Przygotowanie:

  1. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy  w kostkę.
  2. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
  3. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
  4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
  5. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione MSM Mońki, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.


Wskazówka:
Jeśli urządzasz jesienne przyjęcie i chcesz zachwycić gości, możesz w oryginalny sposób podać zupę i zrobić swojego rodzaju wazę z dyni. W tym celu wybierz warzywo bez plam i skaz na skórce, tak żeby ustawione prosto nie przewracało się. Dynię wcześniej umyj w gorącej wodzie, a następnie zetnij od góry na wysokości ok 4 cm. W ten sposób powstanie pokrywka do wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i miąższ.

Smacznego, życzy MSM Mońki!

Fot. MSM Mońki
IP



Facebook
 

COUNT:31