W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Żurawinowe serduszka

Opublikowano: 2012-12-05
Przepis na żurawinowe serduszka.
Przepis na żurawinowe serduszka.

Składniki (32 sztuki):
Ciasto:

  • 125 gr płynnego miodu
  • 50 gr białego cukru
  • 50 gr masła
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • 100 gr ciętej suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 250 gr mąki
  • 2 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 gr brązowego cukru

Dodatkowo:

  • 200 gr gorzkiej kuwertury
  • Suszone żurawiny do dekoracji


Przygotowanie:

  1. Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.
  2. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Czas przygotowania: 75 minut + czas stygnięcia

Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 106 kcal / 444 kJ
Białko: 1,2 gr
Tłuszcz: 3,6 gr
Węglowodany: 17 gr

Rada:
Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce z kawałkiem jabłka, aby pozostały miękkie.

Fot. Cranberries
IP



Facebook
 

COUNT:32