Mogą być wykorzystywane do przygotowania każdego z głównych posiłków, a nawet deserów na ciepło. Smażymy, dusimy lub pieczemy na nich swoje potrawy zarówno mięsne, warzywne, jak i mączne z rozmaitymi dodatkami takimi jak owoce czy bakalie. Jeśli naczynia posiadają estetyczną linię wzorniczą, stają się także doskonałą ozdobą wnętrza, wieszamy je wówczas na dekoracyjnych ściennych haczykach. W ten sposób wraz z eleganckimi garnkami i pojemnikami na artykuły spożywcze znakomicie uzupełniają kuchenny wystrój. Ładnie prezentujące się patelnie wspaniale działają na nastrój domowych kucharzy, zaś przygotowywane w nich dania wyglądają niezwykle apetycznie.
Aby zawsze mieć w zasięgu ręki funkcjonalną patelnię, w której sprawnie przyrządzimy nasze posiłki, musimy zaopatrzyć się w naczynia najwyższej jakości, w odpowiadających nam wymiarach, wyposażone w praktyczne rozwiązania. Warto dobrać ich wielkość do potrzeb własnych i ilości osób, które będą spożywały przygotowane dania. Przydadzą się na pewno modele większe, ale w każdej kuchni dobrze mieć również patelnię małą – jednoosobową na szybką poranną jajecznicę czy omleta. W bogatej ofercie rynkowej znajdziemy wiele funkcjonalnych patelni o atrakcyjnym designie. Do grupy tej należą też estetyczne i komfortowe w użyciu patelnie Silver marki Galicja dla Twojego Domu.
Patelnie pokryte zostały nowoczesną nieprzywieralną powłoką mineralną o szarej barwie przypominającą strukturę kamienia. Powłoka zapobiega przywieraniu potraw i umożliwia przyrządzanie ich z minimalną ilością tłuszczu. Patelnie Silver są wyjątkowo trwałe i łatwe w utrzymaniu w czystości, umyjemy je także w zmywarkach i zastosujemy na wszystkich rodzajach kuchenek. Posiadają dobrze wyprofilowane ergonomiczne rączki z tworzywa sztucznego. Na ich zakończeniach znajdują się niewielkie otwory, dzięki którym powiesimy patelnie na ściennych haczykach.
Kolekcja Silver świetnie zaprezentuje się w naturalnych aranżacjach wnętrz, w których obok elementów drewnianych jest na przykład granitowy blat i zlewozmywak. Idealnie będzie komponować się również z minimalistycznym, industrialnym wystrojem pomieszczenia, gdzie dominują przede wszystkim kolory: szary, czarny, srebrny i biały. Elegancka, nowoczesna linia wzornicza i modna, uniwersalna barwa sprawią, że bez trudu dobierzemy do naszych patelni odpowiednie pojemniki spożywcze oraz inne niezbędne akcesoria kuchenne. Patelnie dostępne są w trzech praktycznych rozmiarach - o średnicach: 20, 24 i 28 cm. Jeśli zatem wyposażymy naszą kuchnię w cały zestaw, będziemy mogli przygotować posiłki zarówno dla wieloosobowej rodziny, jak i jednej czy dwóch osób.
Pomysłów na dania z patelni jest bardzo wiele. Potrawy te znakomicie sprawdzą się zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy szczególnie cenimy ciepłe, rozgrzewając jedzenie i chętnie sięgamy po przyrządzane na patelniach aromatyczne zapiekanki, klopsy, filety z ryb, naleśniki lub omlety.
Galicja dla Twojego Domu
Patelnia SILVER 20 cm, cena: 29,99 zł
Patelnia SILVER 24 cm, cena: 39,99 zł
Patelnia SILVER 28 cm, cena: 49,99 zł*
*Patelnie Silver są dostępne tylko w sklepach stacjonarnych w cenach promocyjnych. W tekście podano ceny po 50% obniżce.
Klopsiki w sosie
Składniki: 50 dag mielonego udźca z indyka, 1 jajko, 1 mała bułka pszenna, 1 łyżka orzeszków piniowych, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego. Sos: 1 szklanka śmietanki, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz.
Bułkę namoczyć w mleku. W dużej misce połączyć mięso, jajko, namoczoną bułkę, orzeszki piniowe i pietruszkę, dokładnie wyrobić. Uformować klopsiki i lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem 10-15 min. Przygotować sos. Wymieszać śmietankę, cynamon, kardamon i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos wlać do klopsików, całość dusić jeszcze ok. 7 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko *.
*Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu, wydawnictwo Olesiejuk 2017, Olimp Media, red. Beata Woźniak, str. 128
Patelnia hiszpańska
Składniki: 6 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, 10 dag ryżu, 1/8 litra mocnego rosołu, 1 duży bakłażan, 4 czerwone cebule, 20 dag pieczarek, po 5 zielonych i ciemnych oliwek, sól, pieprz, papryka mielona, 1 łyżeczka curry, 5 dag nasion pinii.
1. Rozgrzać olej na patelni i poddusić w nim zmiażdżony czosnek z umytym dobrze osączonym ryżem. 2. Podlać rosołem i przez 10 min trzymać na bardzo małym ogniu, aby raczej naciągało niż się gotowało. 3. Następnie dołożyć pokrojony w kostkę bakłażan, obrane i pokrojone w plastry cebule, umyte grzyby i oliwki. 4. Przyprawić pikantnie i dusić dalej ok. 20 minut stale mieszając. Podawać posypane nasionami pinii**.
**Warzywa z garnka i patelni. Vademecum smakosza, Polska Oficyna Wydawnicza „BGW”, Warszawa 1991, str. 42
ip
fot. Galicja