By zyskać miano ekologicznego soku witalnego, dany napój musi spełnić kilka rygorystycznych wymagań. Należą do nich:
Soki witalne są pozyskiwane z roślin pochodzących wyłącznie z ekologicznych, certyfikowanych upraw, na których nie stosuje się sztucznych nawozów, pestycydów ani modyfikacji genetycznych. W składzie takich soków nie ma żadnych dodatków – ani tych sztucznych, jak konserwanty, aromaty czy barwniki, ani naturalnych w postaci wody, przecierów czy koncentratów – tłumaczy nasz rozmówca, pracownik producenta soków ekologicznych i zdrowej żywności oraz hurtowni z produktami bio NatVita pod Wrocławiem.
Można zatem powiedzieć, że ekologiczne soki witalne to po prostu owoce w formie płynnej. Cechuje je najwyższa jakość, a także wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Można pić je samodzielnie lub traktować jako dodatek do owsianek, deserów, napojów czy lodów.
W sklepach ze zdrową żywnością dostępnych jest wiele rodzajów soków witalnych. Wybierając je, trzeba przede wszystkim przeczytać skład i upewnić się, że dany produkt uzyskał europejski certyfikat ekologiczny, o którym świadczy zielony listek na etykiecie butelki. Reszta jest kwestią tego, jaki smak preferujesz i czy szukasz w soku konkretnych witamin lub innych związków. By ułatwić wybór, przedstawiamy kilka rodzajów soków witalnych wytwarzanych z różnych roślin i ich najważniejsze właściwości:
Jak widać, soki witalne mogą zastąpić wiele suplementów diety, skutecznie wspierając organizm w codziennym funkcjonowaniu na wielu polach. Wystarczy, że wybierzesz swój ulubiony i będziesz go regularnie popijał. A zatem – na zdrowie!